Android Marshmallow (6.0) Özellikleri

Mobil
android 6.0 marshmallow

Aylar, yıllar geçiyor ancak Google geliştirmeye devam etmekten asla vazgeçmiyor. Android’i devraldığından beri hemen hemen her I/O etkinliğinde görebileceğimiz yeni güncelleştirme haberleri şimdi de Android cephesinden geldi. Aslında, kısa bir süre önce yayımlanan ve hâlâ pek çok cihaza stabil bir biçimde oturmayan 5.0 sürümünü farklı markaların kullanıcıları bazı modellerine hâlâ beklerken, Google bir I/O etkinliğinde daha, Android 6.0’ın geleceğini duyurdu. Bilindiği gibi 5.0 üzerinde pek çok oynama yapılmış ve bu oynamalar itibarı ile Android yepyeni bir algoritmaya ve yapıya sahip olmuştu. Bunun ne kadar kararlı olacağı ve cihazlarda ne kadar etkili olacağını görmek için cihazlara gelen güncellemeyi beklerken bizler; üst segment pek çok cihazın daha kararlı bir konumda olduğunu aldığımız güncellemelerden görmüştük. Ancak, daha alt segmentteki cihazların durumu yeni güncellemeye uyum sağlayacak düzeyde mi, bunun bilinmesi biraz güç ve biraz da firmalara bağlı. Zira, yapılan iyileştirmeler ve güncellemeler en yeni segmente uyarak yapılmakta ve eski cihazların bir nevi “es” geçildiğini; özellikle android tarafında, bilmekteyiz.

Peki, Android tarafında güncellemeler neden bu kadar geç alınıyor; bizler daha eski sürümü alamamışken yeni sürümün yayınlanma hazırlığı başlıyor.
Bunun sebebi aslında basit. IOS tarafında her güncellemenin her modele eş zamanlı alındığını biliyor ve buna gıpta ediyorsunuz, biliyoruz. Ancak farklı cephelerden bakacak olursak; IOS geliştiricilerinin hem güncellemeleri, hem modelleri “kendi ağından” üretmesi bunun yegâne sebebi olabilir; Android’in ise markalar aracılığı ile dağıtılması. Android, özelleştirilebilir bir işletim sistemi olduğu için pek çok marka kendine uygun şekilde özelleştirip bu işletim sistemini telefonlarına yahut tabletlerine ve hatta günümüzde bilgisayarlarına entegre edebiliyorlar. Bu sebepten ötürü güncelleme işlemi firmaların takdirine kalmış bir biçimde devam ediyor. Örneğin, saf Android yüklü, Google’ın resmi cihazları olarak bilinen Nexus serisine güncellemeler derhal gelir zira herhangi bir özelleştirme yoktur. Ancak, marka edisyonları bu konuda biraz gecikebiliyorlar çünkü kendi özelleştirmelerini bir de yeni güncellemeye entegre etmek durumunda kalıyorlar ve bu da onları zor bir duruma sokabiliyor. Her markanın kendine ait başlatıcısı, düzeni ve sistemi olduğunu düşünürsek bu durumda onlara hak vermemek elde değil. HTC’nin 90 gün sözü, Sony’nin çabuk güncellemeleri dışında diğer markaların güncelleme süreleri maalesef -özellikle ülkemizde- içler acısı. Bu sebepten güncelleme meraklısı Android kullanıcıları cihazlarını root durumuna kadar getirip custom rom dahi kullanabiliyorlar. Bunun, kötü bir şey olmadığını ayrıca belirtmek gerekir. Custom rom kullanımı ve Root, cihazınıza tamamı ile hakim olabildiğinizi gösterir ancak bunu bir hevesle tecrübesiz ve dikkatsiz bir biçimde gerçekleştirmeniz cihazınızı kaybetmeye kadar götürebilir sizi. Bu sebepten dikkatli olmanızda yarar var.

android 6.0 m

Neler Yeni?

Dönelim, güncelleme detaylarına. Marshmallow (6.0), çok fazla yeni özellik barındırmayan ancak 5.0 Lollipop sürümünün üzerine iyileştirmeler koyarak yenilenen bir işletim sistemi sürümü olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılan ram yapısı, çalışma algoritmaları ve benzeri pek çok işi aynı biçimde götürecek olan Google, stabilizasyon ve kullanım açısından farklı birkaç iyileştirme ile 5.0 sürümünü 6.0 sürümü ile daha kararlı hale getirmeye gayret edecek.

Şarj Sorunu Çözülüyor mu?

Android, bu sürümünde şarj sorununu çözeceğinin ve en azından şu anki durumdan iki kat daha verimli bir telefon kullanımı sunacağı iddiasını sürdürmekte şu sıra. Yeni gelen güncelleme ile yapılan çalışmalar ve geliştirmeler çerçevesinde bu iddiayı sürdüren Android tarafında kullanıcıların beklediği en güzel haberlerden biri de bu olsa gerek. Bakalım, Android bu geliştirmenin sonucunda batarya ve şarj sorununda nasıl bir tepki alacak.

Uygulama İzinleri Güncellendi

Bildiğiniz üzere Android üzerinde toplu bir şekilde uygulama izinlerini verip, toplu bir şekilde alabiliyorduk. Yani, whatsapp’a rehber izni verip, arama iznini geri almak gibi bir işlevimiz yoktu. Elini veren, kolunu kaptırıyordu. Buna bir son vermiş bu sürümde Android cephesi, artık izinler tekil olarak alınıp verilebilecek. Bu sayede ek bir aplikasyona gerek duymadan izinlerinizi tekil olarak sınırlayabileceksiniz.

Android Pay!

Evet, beklediğimiz gibi bu sürümde de NFC destekli cihazların beklemekten sıkıldığı Android Pay geliyor. Android’in NFC destekli cihazları ile ödemelerinizi telefonunuz aracılığı ile yapmanız mümkün olacak. Bu sayede kart ya da nakit derdiniz olmayacak. Bu özelliği ile Türkiye’de şu an için pek kullanılmayan NFC yönteminin yaygınlaşmasını bekliyoruz. Aslen büyük bir hizmet olan NFC ve Android Pay’in ne zaman yaygınlaşacağı bilinmiyor ancak şu an için dünya çapında 700,000’in üzerinde mağazada kullanılabilir olacağı bekleniyor. Bakalım, basit ve güvenli ödeme yolu olan Android Pay, ülkemiz tarafından benimsenebilecek mi?

Parmak İzi Okuma Geliyor!

Android’in hep talep edilip de yapmadığı şeylerden biri olan parmak izi ile güvenlik sistemi bu sürümde yayında olacak ve Google Pay aracılığı ile ödemeler ve benzeri işler parmak izi okuyucusu ile güvenli hale gelip, parmak iziniz ile gerçekleşebilecek. Bazı cihazların doğal olarak alamayacağı bu güncellemenin nasıl bir sistemde çalıştığını ise sürüm yayınlandığında incelememiz mümkün olacak.

Ve Diğerleri…

Bluetooth SAP

Ses etkileşim hizmeti

Birleştirilmiş uygulama ayarları görünümü

İş profilleri için Veri Kullanımı API

5GHz taşınabilir Wi-Fi hotspot

Metin seçimi eylemleri

Kurumsal sahibi tek kullanımlık cihaz desteği

Geliştirilmiş güvenilen yüz güvenilirliği

Yeni çalışma zamanı izinleri

Google Now Launcher uygulaması önerileri

App bağlantı doğrulama

Yedi adet ek dil



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.