2015 Yılının En İyi Filmleri

Beyaz Perde
2015'in en iyi filmleri

Bu yazımızda sizlere 2015’in geçtiğimiz dönemindeki en iyi filmlerinden birkaçını sıralayacağız. 2015 yılının sinema konusunda oldukça kurak geçtiği bir dönem olarak bilinmekte ancak yine de izlemeye değer birkaç filmin bulunduğunu göz önüne aldığımızda; ne kadar kurak olursa olsun, sinema hâlâ ayakta diyebiliyoruz. Liste yıl boyu elimizden geldiğince devam edecek ancak ne kadar devam eder, bizler bunun için ne kadar zaman bulabiliriz bilmiyoruz. Bu serinin ilk yazısı, devamı elimizden geldiğince kısa sürede sizlerle birlikte olacaktır.

2015 Yılının En İyi Filmleri adlı serimizin ilk yazısında sizler için sinematografi kısmında da, diğer kısımlarda da oldukça başarılı yapımlar olan filmler sıraladık ve bu filmlere dair bilgiler sunduk. Sizler de herhangi bir filmin eklenmesini ve yorumlanmasını talep ederseniz, yorum bölümüyle ya da mail adresimiz aracılığı ile iletişime geçebilirsiniz.

  1. Ex Machina (2015)

    Birinci sırayı elbette Ex Machina adlı muhteşem yapıt hak ediyor. Günümüz dünyasının muazzam bir eleştirisi olan ve gelecek tasvirleri ile bizlerin kafasını karıştıran yapıt Alex Garland yönetmenliğinde çekilip, 2015 yılında gösterime girdi. Caleb adlı karakterimizin dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden birinde yazılım mühendisi olarak çalışıyor olması ve bu yazılım şirketinin dev bir sahibinin olması, bize yabancı gelmeyebilir. Özellikle yazılım şirketi. Bu şirketin sahibi Nathan ise, gizemli ve kimliği çoğu kişilerce bilinmeyen bir adamdır ve film; Caleb’in Nathan’ın dağ evinde bir haftalık tatil kazanması ile perdelerini açar. Ortada ödül yahut kazanan yokken oynanmış bir perdede Caleb’in bu ödülü kazanması tamamen Nathan’in bir oyunudur ve Caleb dağ evine geldiğince tamamı ile yapay bir zekânın ürünü olan Ava ile karşılaşır. Dünyanın ilk gerçek ve “tam” yapay zekâsı olan Ava ve Caleb’in yaşadıklarını, diyaloglarını ve özellikle bir yapay zekânın neler yapabileceğini konu alan filmin IMDB üzerinde puanı 7.7 ve gündem ve gelecek eleştirisi bakımından tam bir baş yapıt. Bu sebepten izlenebilecek filmler arasına alabileceğiniz Ex Machina’yı yalnız ve diyalogları dinleyerek izlemenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle belli başlı yorumlarda film sahnelerinin birbirinden kopuk ve alelade olduğu söylense de bizler buna katılmayarak böyle düşünenlerin bir kez daha izlemesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bir yapay zekânın sınırlarını nasıl aşabileceğini görmek istiyorsanız, Ex machina, sizin için.

    Ex machina

  2. Yenilmezler: Ultron Çağı

    Elbette bu filmi listeye almadan bir film listesi yapılamaz diye düşünüyoruz. Yenilmezler, yani orijinal adı ile Avengers serisi uzun süredir yeni filminin beklendiği ve bekleneni de bizlere fazlası ile veren bir seri idi Ultron Çağı filmi ile. Konu olarak Iron Man, dünyadaki refahın sonsuza dek yaşanabilmesi için bir sistemi aktif etmek ister ancak işler umduğu gibi gitmeyince elbette Avengers ekibi tekrar bir araya gelir. Ultron ise, yeni müttefikleri ve süper güçleri ile dünyayı yok etmeye hazırdır. Avengers, pek çok yeni gizemli kahramanı ve as ekibinden oluşan kahramanları ile Ultron’u bir kez daha alt etmeyi başarırken ardında kayıplar da vermektedir maalesef. Bir marvel çizgi romanının ertesinde bu kadar önemli ve muazzam yapımlar görmeyi kimse hayal edemezdi herhalde, ancak geldiğimiz noktada, büyük yahut küçük herkesin Avengers serisinin yeni filmini sabırsızlıkla beklediğini görüyoruz. Marvel yapımları son yıllarda kült hallerini sunuyorlar ve rakibi DC’ye olağan bir şekilde, açık ara fark attılar. DC tarafından bir hamle gelir mi bilinmiyor ancak gelse de bu saatten sonra Marvel’ın tahtına tekrar oturabilmesi çok güç görünüyor. Bakalım, yeni Marvel filmleri bizlere neler gösterecek. Marvel çizgi romanlarını seviyorsanız, yahut filmlerini; Bu 8.0 IMDB puanlı muhteşem yapıtı, serinin önceki filmlerini de izleyerek; izleyebilirsiniz.

    avengers

  3. Mad Max: Fury Road

    Elbette bu filmin Türkçe bir ismi var ancak yıllardır kalıplaşmış bir şekilde sunulan “Mad Max”e “Çılgın Max” demek, pek hoşumuza gitmiyor. Bu sebepten Mad Max’i kullanmayı uygun gördük. Yıllar sonra yeni bir film ile vizyonlara dönen Mad Max serisinin bu filmi de öncekiler kadar nefes kesici. Günümüz teknolojileri ile harmanlanarak muazzam bir yapım ortaya çıkaran yönetmen ekibinin hakkını kesinlikle yememek gerekiyor. Üç boyutlu seçeneği ile de izleyebileceğiniz Mad Max: Fury Road‘ın bu kez kadınların kurtuluşu teması ile yola çıktığı bir konuya hakim olarak perdelerini açtığını görüyoruz. IMDB’den 8.2‘lik puanı ile dikkat çeken filmin iki saatlik bir film olduğunu ve bu iki saatin çoğunun da yolda geçtiğini belirtmekte yarar var. Film, nefes almanıza izin vermeyecek kadar aksiyon ve heyecan dolu bir film ve inanın o izin verse de sizler, nefes almayı zaten unutuyorsunuz. Özellikle sinemada izleyenler için harika bir seçenek olan filmin sinemada izlenmese bile yüksek kalitede ve kulaklık ile izlenmesinde fayda var. Aşkı da, macerayı da, heyecanı da hissedeceğiniz bu filmde özellikle sahnelerin profesyonel tasarımları ve kalıpları; sinematografi açısından muhteşem bir iş çıkarıldığının kanıtlarından. Heyecan, bol aksiyon, nefes almayı unutacak kadar “sürekli” bir film arıyorsanız, Mad Max: Fury Road, 2015’in en iyi aksiyon filmi olarak karşımıza çıkmakta. Bu arada serinin bir diğer filminin de yapımına başlandığı söylenmekte ve duyumların ne kadar doğru olduğu bilinmese de bu durum dahi biri heyecanlandırabilmekte. Bekleyip, görelim.

    mad max fury road


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.