YGS’den Tercih Yapılabilecek En Parlak 4 Meslek
EğitimYGS sınavı üniversiteye girişte bir geçiş sınavı olarak bilinen, aslında bazı bölümlere giriş için yeterli olan bir sınavdır. YGS sınavında elde edilen başarıya göre öğrenciler YGS ile tercih edilebilen bazı bölümlere ve üniversitelere tercih yapabilmektedir. Bu konumuzda sizlere YGS ile alan en parlak 5 mesleği ve bu mesleklerin tanıtımlarını anlatacağız.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon: YGS-2 puan türünden tercih alan, sayısal ağırlıklı derslerin etkili olduğu bir sağlık bölümüdür. Fizik Tedavi ile karıştırılmamalıdır. Fizyoterapi, Fizik Tedavi uzmanlarının koyduğu tanılar üzerine uygulamalı tedaviyi üstlenen sağlık alanıdır.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mesleğinin sıralama seviyesi genellikle 22000 altı olarak alım yaptığı görülmektedir. Ancak bu talep ve sınava göre değişiklik gösterebilmektedir.
Fizyoterapi uzmanları mezun olduktan sonra rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilmekte veya kendi muayenehanesini kurabilmektedir. Bu yüzden de maaşlarının genellikle 3500+ ve daha fazlası olduğu düşünülmektedir. İş şartları her sağlık bölümünde olduğu gibi biraz ağırdır.
Fizyoterapi bölümünü okuyacak kişilerin anatomi ve bu gibi birçok sözel ağırlıklı dersleri olacaktır. Derslerde Biyoloji konuları ağırlıklı olacak olup, kadavra dersleri de bulunmaktadır. Kişilerin bu bölümü tercih etmeden önce bu tarz alanlarda ilgili olması gelecekte daha az sıkıntı çekmesini sağlayacaktır.
Odyoloji: İşitme bozuklukları üzerine uzman yetiştiren bir sağlık bölümüdür. Bu alandan mezun sayısı günümüzde oldukça az sayıdadır. Bu yüzden de ülkemizde ciddi manada ihtiyaç duyulan bir bölüm haline gelmiştir. Günümüzde genellikle özel olmak üzere çok az sayıda üniversitede bulunmaktadır.
Odyoloji bölümünün sıralama ağırlığı ise minimum 20000 – 28000 arasında başarı sağlayan öğrencilerden oluşuyor. YGS-2 ile alan bu bölümün öğrencileri yine özel hastanelerde, sağlık merkezlerinde çalışabiliyor veya kendi odyoloji muayenehanelerini açabiliyorlar.
Maaşlarının 3500-6000 TL arasında olduğu bilinen odyologların, ders ağırlıkları Fen derslerinden oluşuyor.
Çocuk Gelişimi: YGS-5 puan türü ile tercih edilebilen, kontenjan sayısının fazla olduğu ve en fazla rağbet gören YGS mesleklerinden birisi haline gelmiş bir bölümdür. Bu bölümün sınavsız geçiş hakkı olduğu gibi birde sadece YGS-5 ile alan 4 yıllık lisans bölümü seçeneği vardır. Bu bölümden mezun olan kişiler çocuk gelişim merkezlerinde eğitmen olarak görev yapabilirken, kendi çocuk gelişim merkezlerini açmaya da hak kazanabilmektedirler.
Maaşlarının 2500 TL’nin üstünde olduğu bilinen bu bölüm mezunlarının iş bulabilme imkanının da oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Bu bölümüm sıralama aralığı ise 20000 ila 50000 arasında değişiklik göstermektedir. Ders ağırlığı ise sözel konulardan oluşmakta ve uygulama dersleri bulunmaktadır. Son sene ise staj işlemi yapılmaktadır.
İlahiyat: YGS’den alım yapan ve oldukça fazla rağbet gören İlahiyat bölümü Türkiye’nin birçok üniversitesinde yer almaktadır. Sıralamaları genellikle 20000-100000 arasında olan bu bölümden mezun olan kişilerin birçok alanda çalışma imkanı olmaktadır.
Maaşları çalıştıkları alanlara göre değişiklik gösteren bu bölümlerin minimum maaşlarının 1800 TL olduğu belirtilmektedir. Müftlük, imam hatip öğretmenliği gibi alanlarda çalışan kişilerin 2500-3500 TL gibi meblağlarda maaşlara çalıştığı da bilinmektedir.