Yeni Mühendislik Alanları ve Tanıtımları
EğitimGünümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok mühendislik alanı değer kazanırken, her geçen gün yeni kaynaklar ve bu kaynakların işlevi üzerine de yeni uzmanlar yetiştiriliyor. Gittikçe değerlenen mühendislik mesleği, kendi içerisinde oldukça fazla branşa ayrılırken, üniversitelere yeni yeni mühendislik dalarlıda açılıyor. İşte sizler için araştırdığımız yeni mühendislik dalları ve tanıtımları;
Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği: Ülkemizde çok fazla popüler olmayan ancak ülkemiz dahil olmak üzere birçok ülkenin ihtiyaç duyduğu mühendislik dalıdır. Ülkemizde devlete bağlı Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı(TPAO) veya BOTAŞ, MTA gibi özel şirketler de bu mühendisler dolgun maaşlara çalışabiliyorlar. Bunun yanı sıra yurt dışında oldukça fazla rağbet gören bu mühendislik alanları, Amerika’da en fazla maaş alınan bölüm olarak da biliniyor. Maaşlarının ülkemizde 3000 ila 5500 TL arasında değiştiği belirtilirken, gelecekte daha da değerleneceği düşünülüyor.
Otomotiv Mühendisliği: Türkiye her ne kadar araba üretiminde pasif bir ülke olsa da araba ihracatında dünyanın 1 numarası konumunda yer alıyor. Bunun temel sebebi ise yurtdışındaki birçok araba markasının Türkiye’den satış yapmasından kaynaklanıyor. Bu sebeple de otomotiv açısından Türkiye oldukça gelişmiş bir ülke olup ciddi manada otomotiv mühendisi ihtiyacı çekiyor. Günümüzün popüler mesleklerinden biri haline gelen ve şu anda az sayıda üniversitede bulunana otomotiv mühendisliği, gelecekte çok daha fazla değerlenecek gibi gözüküyor. Şu anda maaşlarının 2000 TL’nin üstünde olduğu bilinen bu mühendislik dalının mezun sayısı da oldukça az sayıda bulunuyor.
Yazılım Mühendisliği: Artık bilgisayar devrinde değil, yazılım devrindeyiz. Artık kodlamalar ve oluşturulan yazılımlar her alanda karşımıza çıkıyor. Ülkemizde çok az sayıda devlet üniversitesinde bulunan ancak çok sayıda özel üniversitede yer alan bu mühendislik dalı, günümüzün en popüler mühendislikleri arasında yer alıyor. Yazılım bilgisi sağlam olan kişilerin özel şirketlerde çok yüksek maaşlara çalıştığı bilinirken, kimi yazılım mühendislerinin de 1500-2500 TL gibi maaşlara hizmet verdiği de biliniyor. Bu yüzden de bu mühendislik dalında kendini yetiştirebilme faktörü büyük önem taşıyor.
Enerji Sistemleri Mühendisliği: Günümüzde birçok fabrika ve santralde ciddi manada enerji kullanımı yapılıyor. Bu yüzden de birçok santral ve fabrikada bu enerji kullanımını denetleyen mühendislerin bulunması gerekiyor. Enerji sistemleri mühendisliği hem devlet hem de özel sektörde çalışabilen, ünlü firmalarda iş bulan kişilerin ciddi rakamlara çalıştığı bir bölümdür. Ülkemizde belirli üniversitelerde ve genellikle özel üniversitelerde yer alan bu mühendislik dalı çok fazla rağbet görmese de aslında iş bulma imkanı yüksek bölümler arasında yer alıyor. Yurt dışındaki popüler firmalarda bu mühendislerin 7000$’a kadar maaş aldığı bilinirken ülkemizde devlette çalışan mühendislerimizin 3000TL’den başlayan maaşlara çalıştığı belirtiliyor. KPSS ile atamalarda 30 civarında kadro çıktığı belirtilen bu mühendislik dalına ise mezununun az olmasından kaynaklı olarak ciddi manada ihtiyaç olduğu düşünülüyor.
Güzel paylaşımlarda bulunuyorsunuz tebrikler