Rinit Nezlesi Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Sağlık

Nazal astarlar iltihaplandığında alerjik rinit veya saman nezlesi oluşur. Bu, sürekli burun akıntısı, gözlerin sulanması, hapşırma ve gözlerde ve burunda kaşıntı ile sonuçlanır. Bu çok sayıda insanı etkileyen çok yaygın bir durumdur. Çevresel irritanlar genellikle alerjik riniti tetikler. Bu her yaşta gelişebilir ve erkeklerde ve kadınlarda ortaya çıkabilir. Alerjik rinitte yer alan bir genetik faktör de vardır ve büyük olasılıkla ebeveynden çocuğa geçebilir. Bu durum çim, ağaç ve paçavra polen gibi mevsimsel alerjenlerle ortaya çıkabilir. Bu polen rüzgâr tarafından dağıtılır ve inhale edildiğinde reaksiyona neden olur.

Mevsimsel Rinit

Yıl boyunca bu duruma neden olabilecek alerjenler de vardır. Bunlar hamamböceği, toz akarları, hayvan tüyleri ve kalıpları içerir. Kalıp sporları genellikle alerjik rinite neden olur ve sıcak ve nemli ortamlarda büyürler. Hayvan alerjenleri de bu duruma neden olabilir. Alerjik rinit semptomları arasında kalıcı hapşırma nöbetleri, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, burun ve boğaz, burun-burun damlası ve genel yorgunluk bulunur. Boğazda öksürük, hırıltı ve ağrı da olabilir. Bloke kulaklar ve sinüzit de oluşabilir.

Saman nezlesi saldırılarını önlemenin en iyi yolu, durumu tetikleyen alerjenlerden uzak durmaktır. Bu alerjenlerin mevcut olabileceği yerlerden veya şeylerden kaçının. Nedeni bir hayvan alerjeni ise, evcil hayvanı evde tutmamaya özen gösterin. Toz genellikle saman nezlesini tetikler ve bu nedenle evi temiz ve tozsuz tutmak önemlidir. Polen sayısının yüksek olma eğiliminde olduğu zaman dışarı çıkmaktan kaçının. Polen sayımı genellikle sabahları ve akşam geç saatlerde artar ve bu nedenle bu zamanlarda dışarı çıkmaktan kaçınmalıdır. Karşı anti-alerjik ilaçlar mevcut bulunmaktadır. Bununla birlikte, bireyin astım hastası olması halinde de bunlardan kaçınılmalıdır. Alerjinin kesin tetikleyicisi biliniyorsa, immünoterapi çekimleri de uygulanabilir. Alerjik rinit, haşlanmış greyfurt ve biraz bal ile karıştırılmış limon solüsyonu alınarak hafifletilebilir. Burun içinde meydana gelen tahriş, burun kenarları boyunca petrol jölesi uygulanarak azaltılabilir. Sudaki papatyadan kaynaklanan buharın solunması da saman nezlesi tedavisinde faydalıdır. Akan bir burun, buharın kavrulmuş ve ezilmiş kimyon tohumlarından solunmasıyla tedavi edilebilir. Bu çare olumlu sonuçlar getirdiği bilinmektedir. Homeopatik tedavilerin de alerjik rinit tedavisinde etkili olduğuna inanılmaktadır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.