Distopya Türünde Okunması Gereken 5 Kitap

Eğitim, Felsefe

Distopya, bizlere ürkütücü bir geleceğin kurgusunu anlatır. Gelecek denildiğinde hepimiz güzel hayallere dalarız ancak distopyalar bizlere karanlık bir geleceği aktarır. Birçok yazar distopya türünde eser kaleme alsa da, biz mutlaka okunması gereken beş distopya romanını sizler için seçtik.

1. Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley

Ford’un adeta tanrılaştığı, insanların insan olduğunu unuttuğu bir dünya… Okuyucularını  632 yıl sonrasına götüren Cesur Yeni Dünya, sizleri teknolojinin sınırlarının zorlandığı bir evrene taşıyor. Kadınların çocuk doğurmasının yasaklandığı, anne ve babalık kavramının tamamen anlamını yitirerek pornografik bir kavram haline geldiği bir evren… “Herkes herkes içindir.” mottosu ile, günümüzde özel olarak nitelendirdiğimiz ne varsa kamusallaşıyor. Okuyanları hayrete düşürecek bir distopya.

2. 1984 – George Orwell

Distopya olmasının yanı sıra muhteşem bir eleştiri romanı… “Big brother” üzerinden Stalin’in eleştirildiği 1984, siyasal iktidarın otorite gücünü nasıl uç boyutlarda kullanabileceğini gösteriyor. Orwell, Hayvan Çiftliği kitabında da aynı konuyu ele alarak, Stalin yönetimini çiftlikteki domuzlar üzerinden anlatıyor. Her iki kitap da distopya türünün kült eserleri olarak anılmaktadır.

3. Otomatik Portakal – Anthony Burgess

Özgür iradenin irdelenmesini ele alan Otomatik Portakal’ın baş karakteri Alex isimli bir çocuk. Toplumun iyice yozlaştığı ve insanların artık gençlik çağındakilerden korktuğu bir dünyada, bilim adamları suç oranlarını düşürmek için birtakım çalışmalar yapmaya başlıyor. Kobay olarak seçilen Alex, yaptıkları ve yaşadıklarıyla bizlere adeta bir sosyal kabus sunuyor.

 

4.Açlık Oyunları / Ateşi Yakalamak / Alaycı Kuş – Suzanne Collins

Saydığımız ilk üç roman kadar eski olmayan Açlık Oyunları serisi, yayınlandığı sene büyük ilgi gördü. Topladığı yoğun ilgi sonucunda ise sinemaya uyarlandı. 16 yaşındaki Katniss’in ağzından yazılan Açlık Oyunları serisi, Amerika’nın kuzeyinde kıyametten sonra kurulmuş bir geleceği anlatıyor. 12 ila 18 yaş arasındaki çocukların katıldığı Açlık Oyunları yarışması, tek bir canlı yarışmacı kalıncaya dek devam ediyor. Bu acımasız ve vahşi gelecekte birçok gerçeklik çarpıtılarak insanların algıları değiştiriliyor. Sürükleyici bu üç roman, kesinlikle filmlerinden çok daha iyi.

5. Fahrenheit 451 – Ray Bradburry

Kitap okumanın yasak olduğu bir dünya düşünebilir misiniz? Fahrenheit 451, size kitap okumanın yasak olduğu bir dünyayı gösteriyor. Kültür endüstrisine ve totaliter rejimlere sert bir eleştiri niteliğinde olan roman, aslında bizim yaşadığımız dünyanın ne kadar da yavan olduğunu anlatıyor. Topluma ve iktidara bakış açınızı genişletecek bir roman.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.