Çocuk Eğitimi ve Çocukların Ruhsal Dünyası
EğitimHer çocuğun bambaşka bir dünya olduğu ve çocuk eğitimi kadar önemli bir görevinizin olamayacağını bilerek yazımıza başlayabilirsiniz. Çocuk yetiştirmenin en kutsal görevlerin başında gelmesi ve aynı zamanda en büyük, zor ve bir ömür devam etmeniz gereken adeta bir sanat olduğunu unutmayın. Daha çocukları doğmamış olmasına rağmen anne karnında babalar ve annelerin kafalarında birçok soru işareti oluşmaya başlar. Örneğin çocuklarının kız mı erkek mi olacağı sorusu bunlardan yalnızca bir tanesi.
Tüm bu soruları bir yana bırakırsak çocukların psikososyal açıdan gelişimleri ve kişilik gelişimlerinin doğru yönlendirilmesi bir anne ve babanın temel görevidir. Çocuk eğitimi olarak da adlandırabileceğimizin bu görevin mümkün olduğunca eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmesi oldukça fazla önem arz ediyor. Her çocuğun doğuştan belli fiziksel farklılıkları bulunuyor olsa da tek farkları bunlar değil. Kişilik özellikleri, davranışları, psikososyal özellik, anlayış, duygusal yapı, zeka kapasitesinin yanı sıra ruhsal gelişimleri farklılıklar göstermektedir.
Çocuk Eğitimi
Çocuk eğitimi ne kadar önemli olduğu ve kısaca konu hakkında bilgi vererek yazımıza başlamıştık. Peki, çocuğunuzu yeterli seviyede anladığınızı düşünüyor musunuz?
Çocukları Anlamak
Bir anne ve babanın çocuklarının genel davranışları tam olarak anlayabilmesi ve onların iç dünyalarına inebilmeleri oldukça önemlidir. Çocuklarının iç dünyasına inmeyen bir ebeveynin çocuklarını eğitim vb. birçok konuda yönlendirmeyi denemesi genellikle başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
Ebeveynlerin her gün birlikte vakit geçirdiği çocuklarını tam olarak tanıyamadıkları durumlarda onları psikososyal açıdan yeterli seviyede yönlendirememektedir. Günümüzde birçok ebeveyn çocuklarını yalnızca fiziksel açıdan kontrol ederek yönlendirmeler yapmaktadır. Fakat çocuklarının düşüncüleri, tepki ve yorumları, üzüntü ve sevinçleri gibi detayları önemsemeyerek tüm bu detayları hesaba katmadan hareket etmeye çalışmaktadırlar.
Çocuğunuza Vakit Ayırıyor Musunuz?
Sokağa çıktığınızda karşılaşacağınız her ebeveyn çocuğuyla ilgilendiğini ve onların kişisel-ruhsal açıdan fark etmeksizin yeterli ilgiyi gösterdiğini belirtir. Bu ebeveynlere çocuğunuza bugün ne kadar zaman ayırdınız sorusunu yöneltmeniz halinde ise size verecekleri cevap çoğu zaman kendilerini dahi tatmin etmeyecek derecededir.
Amerikalı bir profesörün vermiş olduğu bilgiye göre ABD vatandaşları arasında babaların çocuklarını günlük görme süreleri 7 saniye olarak belirtilmiş. Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen farklı dünyanın insanları olduklarının bir kanıtı.
Peki, Çocuk Eğitimi için Ne Yapılmalı?
Bir anne ve babanın çocuklarının normal bir şekilde gelişebilmesi ve psikososyal açıdan sağlıklı olabilmesi için doğru bir eğitim vermeleri gerekmektedir.
Dengeli bir şekilde anne ve babanın kendi aralarında bir söz ve davranış birliği içerisinde hareket etmesi gerekmektedir. Çocuklarına karşı gereğinden fazla hoşgörü ya da disiplin uygulamaktan kaçınılmalıdır. Yersiz ve abartı tepkilerden uzak durulmalı, çocuğun gelişimi için güzel ve faydalı davranışlara onay verilmelidir.
Hata yakalandığı takdirde uygun bir şekilde ceza verilmeli, yapılmış olan yanlış davranış sonucunda çocuğa yalnızca kızarak değil bunun neden yanlış olduğunu mantıklı bir şekilde çocuğun anlayacağı dille ifade etmek gereklidir. Ne yapması gerektiği ve doğru olana yönlendirme yapılmalıdır. Çocuğuna her açıdan değer vererek, kişilik yapılarına saygı gösterilmelidir. Gerektiğinde çocuğunuza söz hakkı tanıyarak onları sevdiğinizi hissettirmelisiniz. Güven duygusunu çocuğunuza aktarmalı ve sizin ona güvendiğinizi bilmesini sağlamalısınız. Sosyal ve psikolojik açıdan gelişimini yakinen takip ederek gerektiği durumlarda erken müdahale etmeye hazırlıklı olmalısınız.