İyi Bir Kariyer için Hangi Üniversite Tercih Edilmeli?

Eğitim
YGS’den_Tercih_Yapilabilecek_En_Parlak_4_Meslek

Üniversite ve üniversite bölüm tercihleriniz, kariyerinizi belirleyen en önemli kararlardan biri olarak karşınızda duruyor. Ancak mezun olduktan sonra iş başvuruları sırasında on binlerce mezunun arasında kendinizi belli etmeniz için, hangi bölümü hangi üniversitede okuduğunuz ciddi bir etken oluyor.

Üniversiteler de bunu bildikleri için tanıtım dönemlerinde öğrencilere sunabilecekleri kariyer imkanlarını öne çıkarıyorlar. Kendi üniversitelerinden mezun olan kişilerin nerelerde iş bulduklarını anlatıp, sektörel bağlantılarını sizleri çekmek için kullanıyorlar. Her üniversite farklı bir şekilde söylüyor olsa da, verilen mesaj hepsinde aynı noktaya çıkıyor. “İyi bir kariyer için onları tercih etmeniz!”

Üniversiteler bu imkanları sunuyor ancak sizler bu imkanları nasıl en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz? Bu konu ile ilgili araştırmanız ve dikkat etmeniz gereken noktaları listeliyoruz:

1. Öğretim Görevlilerinin Bağlantıları ve Deneyimleri

Tercih etmeyi düşündüğünüz üniversitenin öğretim görevlilerinin sahip oldukları deneyim ve bağlantılarla sizlere göstereceği yol büyük önem taşır. Bilinen ve başarılı akademisyenler; firmalara sundukları danışmanlıklar, uzman görüşleri ve kendi özel firmaları vasıtasıyla sizlere kariyer fırsatları açabilirler. Üniversite tercihinizi yaparken akademisyenlerin sektörel ilişkilerini, ödüllerini, çalışma alanlarını ve özgeçmişlerini öğrenmeniz gerekiyor. Akademisyenlerle kuracağınız ilişkiler kariyerinizde hayal edemeyeceğiniz fırsatlar doğurabilir.

2. Mezunlar

Hangi ülkede iş arıyorsanız arayın, alım sırasında en dikkat çeken faktör referanslarınız olacaktır. Özellikle kişisel bağlantıların ön planda olduğu Türkiye’de referanslar en önemli aracıdır.

Üniversitelerin kurmuş olduğu mezun ağları, kariyer hedeflerinizi yakalamaya çalışırken sizlere yardımcı olacaktır. Bu yüzden sizler de üniversiteler hakkında araştırma yaparken mezunların nerelerde görev aldıklarına ve mezun ağının ne kadar geniş, kuvvetli olduğunu araştırın.

3. Sektörel Bağlantılar ve Staj İmkanları

Teoride öğrendiğiniz dersleri pratikte uygulayabilmek ve iş bağlantılarını kurmaya başlamak için en değerli kaynakların başında üniversitelerin sunduğu staj imkanları gelmektedir. Bu yüzden tercihinizi yapmadan önce üniversitenin ilgilendiğiniz bölümle alakalı sunduğu staj imkanlarını ve sektörel bağlarını mutlaka araştırın.

4. Üniversite Kariyer Merkezleri

Kariyerinize hazırlık yaparken üniversitelerin kariyer merkezleri oldukça faydalı oluyor ancak Türkiye’deki üniversitelerin çoğunda kariyer merkezi bulunmuyor. 2012 senesinde gerçekleştirilen araştırmada üniversitelerin sadece %20’sinde kariyer merkezi bulunuyordu. Geçtiğimiz dört yılda hızlı bir büyüme gerçekleşti ve daha fazla üniversite kariyer merkezi oluşturdu.

Bu konuda, yeni açılan kariyer merkezlerinin yeterli yetkinlik ve sayıda uzman barındırıp barındırmadığına dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Hayalini kurduğunuz kariyerin ilk adımları olan üniversite tercihlerini yukarıda belirttiğimiz maddeleri dikkate alarak yapmanız, doğru üniversite tercihine sizleri daha da yakınlaştıracaktır.

Üniversite seçimini yaptıysanız sıra geldi yerleştikten sonra yapacaklarınıza. Üniversiteye Yerleştikten Sonra Yapmanız Gerekenler isimli yazımıza göz atabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.