En İyi Müzik Dinleme Servisleri

Teknoloji
spotify versus all of them

Merhaba,
Bu yazımızda son yıllarda epey popülerleşen müzik dinleme servislerini tanıtıp olabildiğince tarafsız yaklaşmaya çalışarak artı ve eksi yönlerini birlikte sorgulamaya gayret edeceğiz. Türkiye’ye son yıllarda pek çok müzik servisi geldi ve pek çokğu da gelmeye hazırlanıyor. Günümüzdeki rekabetleri ve gelecek olanları sizler için değerlendirip, bir dizi yaratmak istedik ve bu konuda başarılı olacağımızı umuyoruz. Özellikle her servisin verdiği özellikler birbirinden farklı olup arayüzleri dahilinde kullanımı zor yahut kolay olan pek çok servis var. Bakalım, değerlendirmenin sonunda neler olacak.

  1. Deezer

    Deezer, Türkiye’de kullanıma açılan ilk müzik dinleme servislerinden birisi. Hem web, hem masaüstü hem de mobil uygulaması bulunan bu uygulamayı kullanabilmek için ayda on lirayı gözden çıkarabilmeniz gerekiyor. Aksi durumda free bir üyelikle reklamlı ve kalitesiz müziğe tabi oluyorsunuz ancak bunu önermiyoruz, zira pek çok noktada sıkılıyor ve bir süre sonra uygulamayı kaldıracak raddeye gelecek kadar sinirlenebiliyorsunuz. Deezer, yapı itibarı ile Türkiye’de diğer müzik servislerine nazaran pek çok anlaşma yapmış servislerden. Bu sayede özellikle Türkçe arşivi ve yeni gelen her müziğin önceliği çoğu zaman anlaşmalar dolayısı ile Deezer’a ait oluyor. Bu sayede ilk zamanlarda özellikle Türkçe müzik alanında büyük bir sükse yapan Deezer’ın dillerden düşmeyen özelliklerinden biri de sizin için öneriler sunması ve bunda başarılı olması. Uzun süredir kullanımda olan bu özellik dinlediğiniz son müzikleri baz alarak sizlere öneriler sunuyor ve bunu yürütmenize olanak sağlıyor. Her geçen gün yenilenen ve güncellenen bu servisin doğru öneriler vermesi ise her zaman beklenemiyor elbette. Android, Iphone, Windows Phone, Tablet, Pc, Mac, TV, Müzik seti ve hatta arabalara dahi girebilen bu uygulamanın gün geçtikçe daha fazla yenilikle karşımıza çıktığını söylememek nankörlük olurdu. Pek çok güncellemeyi alıp dilediğiniz parçayı kolayca dinleyebileceğiniz, offline olduğunuz ortamlarda çevrimdışı olarak indirdiğiniz albümleri dinleyebileceğiniz ve reklamsız, kaliteli müzik iddiası ile yayına açılan Deezer’ı aylık on lira gibi bir ücret ile edinebilir; kaliteli müziğin keyfine varabilirsiniz. Unutmadan söylemekte yarar var; Deezer’ın kendi stüdyosunda yaptığı sessionlar, yani sanatçı oturumları bir harika. Bunları youtube’da bulabilir yahut deezer üzerinden de izleyebilirsiniz.

  2. Spotify

    Spotify, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük müzik dinleme servislerinden biri. İlk zamanlarında Deezer ile çok fazla karşılaştırılmasına karşın –özellikle Türkiye’de– kullanıcı kitlesi olarak daha fazla kullanıcı edindiği aşikâr. Bazıları, sadece “ismi”nin olduğunu söylese de, Spotify’da daha fazlasının olduğu açık. Türkiye’ye aynı anda gelen iki servis olan Spotify ve Deezer, geçmiş zamanda çok fazla rekabet etmiş ve en sonunda Spotify free sürümünde çoğu sınırlandırmayı kaldırarak -özellikle sınırlı müzik dinleme, şarkı atlama gibi özelliklerindeki sınırlandırmaları- bu yarışı kazandı diyebiliriz. Elbette, bu yarışın Spotify’a yükü ağır oldu. Pek çok sanatçı free dinleme koşulu yüzünden Spotify’dan tüm şarkılarını çekti, yapım şirketleri hâlâ bu konuda, bu müzik servisine tepkili. Ancak Spotify hâlâ Türkiye’de zirveyi korumaya devam ediyor. Bu müzik servisini de aylık on lira gibi cüzi bir miktara kullanabilmeniz mümkün. Çevrimdışı dinleme, pek çok alanda dinleme ve yüksek ses kalitesinde müzik gibi özellikleri bulunan Spotify’ın Türkiye’ye ilgisi neredeyse yok denebilir. Yani, deezer servisi ile karşılaştırıldığında bu rahatlıkla söylenebilir. Ancak, kendisini güncel tutması, yabancı dilde müzik arşivindeki muhteşemliği ve elbette benzersiz playlistleri onu çekici kılan özelliklerden. Bir de, elbette geçtiğimiz aylarda yaptığı büyük Türkçe arşiv eklemesi var. Bu eklemeyle olmayan pek çok sanatçıyı, olmayan pek çok albümü de kullanıma açan Spotify, kendisini Türkiye alanında da kanıtlamış müzik servislerinden biri olmayı başardı. Farklı operatörlerle yaptığı anlaşmalar ve pek çok indirimi ile kullanımı ve ücretlendirmeyi kolay hale getiren uygulama, bu noktası ile de tercih edilme sebeplerinden biri haline geliyor. Son olarak, Deezer’da olduğu gibi değil ancak, Discover Weekly özelliğini de kullanıma açan Spotify, her hafta sizler için farklı bir playlist hazırlıyor. Dinlediğiniz son şarkılara bakarak kendi algoritmasını çalıştıran Spotify’ın bu özelliği ile geç de olsa Deezer’a yetişebileceği bir gerçek. Sonuç olarak Spotify, şu an Türkiye’de en büyük pazar payına sahip müzik dinleme servislerinden biri ve kullanılmak için sizleri bekliyor.

  3. Apple Music

    Apple Music, Apple şirketinin kullanıma açtığı müzik servislerinden biri ancak maalesef henüz Türkiye taraflarında göremedik kendisini. Yakın zamanda gelmesi beklenen bu müzik servisinin çok büyük yankı uyandıracağı ise aşikâr zira pek çok müzik servisini gittiği ülkelerde alaşağı eden Apple Music’in, Türkiye’de nasıl bir yankı yaratacağı merak konusu. Apple şirketinin kaliteli yapımlarını herkes biliyor ancak Apple Music, bunlardan biri olabilecek mi soruları akılda yankılanırken rakiplerini ezip geçmesi, söylediğimiz üzere büyük bir sükse yarattı camiada. Girdiği pek çok ülkede yapılan anketler itibarı ile Spotify’dan Apple Music servisine kayan binlerce insan olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bunun, Apple’ın reklam politikalarından biri mi, yoksa gerçek mi olduğunu tam olarak kestiremesek de ülkemize geldiğinde; Apple Music’in ortalığı karıştıracağı kesin. Bakalım, Türkler Apple hayranlığını bu serviste de konuşturacak mı yoksa ortalığın ağa babası olan Spotify, varlığını sürdürebilecek mi?

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.