En İyi E-Kitap Okuyucular!
TeknolojiE-kitap, herkesin şu sıra dilinden düşürmediği, Türkiye sınırlarında da yavaş yavaş popülerleşen ve hatta Türk firmalarının da yavaş yavaş ılımlı yaklaştığı bir kitap okuma sistemi. Önceleri çok ılımlı bakılmayan ve hatta karşı çıkılan bu sistemin yaygınlaşmasında aslında geç bile kalındı denilebilir. İnsanlar, yabancı ülkelerde neredeyse 2000’lerden bu yana E-kitap okuyucuları kullanmakta ve bu aktif bir şekilde devam etmekte. Elbette, bu durum matbu kitapların alımını etkiliyor yahut etkilemiyor, bu tartışılabilir ancak genel olarak baktığımızda E-kitapların ve E-Kitap okuyucularının günümüzde, hayatımız için önemli bir yer edindiği malum. Her şeyin sanallaştırıldığı şu dünyada kitapları da sanallaştırmak gibi sözler eden çok ama çok fazla insan olsa da; bu işin biraz dramatize edilmiş kısmı olabilir. Zira, matbu kitaplar hâlâ basılıyor, bu bir tercih meselesi daha çok. Bugün, sizler için olabildiğince ayrıntılı ancak sıkmadan, e-kitap okuyucularını tanıtmaya gayret edeceğiz. Yazımızda genel olarak modeller üzerinden değil de, markalar üzerinden gideceğiz. Siz dilerseniz modelleri spesifik bir biçimde ayrıntılı olarak irdeleyebilirsiniz. Ancak, günümüzde E-kitap okuyucu rolünde pek çok marka var ve bunları genel olarak tanımadan, herhangi bir irdelemede bulunmanız zor olacaktır.
E-kitap okuyucular için oluşan ön yargının en önemli sebebi onun tablet görünümünde olması ve tabletten farksız olduğunun sanılması. Ancak, e-mürekkep (e-ink) teknolojisi sayesinde bu cihazların görünümünün kağıtlardan farkı yok. Öncelikli önerimiz, cihazları görmeden ön yargı oluşturup karar vermeyin.
-
Amazon Kindle
Amazon Kindle, aslında E-kitap (E-book) devrimini başlatan cihazlardan. Aslında, Amazon firmasının başlattığı da söylenebilir bu macerayı. Amazon, Kindle cihazlarını yayınlayarak başlattığı E-Kitap furyasına günümüzde çok şey kattı. Pek çok modelleme, pek çok güncelleme, pek çok özellik var artık cihazlarında. E-Kitap olayının yaratıcısı olarak bilinen Kindle’ı da bu listenin başına almazsak, olmaz. Özellikle rahat okuma, garanti kolaylığı ve benzeri pek çok özelliği sayesinde tercih edilebilir olan Amazon Kindle, şu sıra doların yüksekliğinden ötürü Türkiye civarlarında fiyat olarak uçmuş durumda, ancak kısa zaman içinde ucuzlayacak ya da herhangi bir indirime girecektir ve siz de bu indirimden yararlanarak bu cihazı edinebilirsiniz. Cihazın en büyük dezavantajı sadece kendi uzantısı olan .mobi ve benzeri birkaç uzantıyı destekliyor olması. Mesela, popüler olan .epub uzantısını desteklemez Amazon, kendi uzantısı ile alınan kitapları kabul eder. Neyse ki bunların çevirme işlemleri pek riskli değil ve saniyeler içinde epub’dan mobi’ye çevirme işlemi yapılabiliyor. Pdf kullanımı açısından da pek iyi sonuç verdiği söylenemez ancak alanının en iyi araçlarının Amazon’dan çıktığı, gayet iyi bilinir. Şarj sürelerinin -her bir cihaz için aynı şekilde konuşmak mümkün- aktif kullanımda on günü bulduğu da bilinmekte. Türkiye’ye getirme konusunda sıkıntı yaşarsanız Türkiye’deki tedarikçilerinden de Amazon Kindle‘ı edinebilirsiniz.
-
Nook (Barnes&Noble)
Nook da E-Kitap okuyucu markalarından biri. Kindle’ın aksine bağımsız olarak yürüyüp pek çok uzantıyı desteklemesi ve elbette renkli bir dokunmatik ekrana sahip olması. Yani, Nook’a biraz daha cafcaflı diyebiliriz. Ancak, bunun getirdiği eksiler de yok değil. Amazon kadar şarj performansı olmayan cihazı aktif kullanımda çok uzun kullanamıyorsunuz ve sık sık şarj etmeniz gerekebiliyor. Yine de her şeye rağmen fena bir cihaz olmayan Barnes&Noble’ın E-Kitap okuyucusu olan Nook modellerini irdeleyebilir ve deneyebilirsiniz. Fiyat ve Performans bakımından ilişkilendirildiğinde harika işler çıkarabilir ve sizi tatmin edebilir. Belirtmek de gerekir ki, Amazon Kindle’a nazaran fiyatı oldukça düşük.
-
Kobo
Kobo, epub uzantısı üzerinde biraz oynayarak Amazon gibi kendi uzantısını yaratmış E-Kitap okuma cihazı markalarından biri. (.kepub) adını verdiği uzantısı ile kendi kitaplarını da içerisinde barındıran, yahut satın alabildiğiniz Kobo, tıpkı Barnes & Noble gibi pek çok uzantıyı desteklese de en iyi verimi .kepub uzantısında, yani kendi uzantısında alıyorsunuz. Yine de sayfa geçişleri, dokunmatik hassasiyeti ve dipnot yazımı gibi pek çok işte başarılı olan Kobo’nun Amazon alternatifleri arasında yerini alabileceğini belirtmek gerekir. Pek çok insanın Amazon rakibi olduğunu söylese de bu rekabetin oluşması için Kobo cihazının biraz daha kendini geliştirmesi gerektiğini belirtelim, zira hâlâ cihazlar üzerinde bug (hatalar) ve donmalar oluşabiliyor. Güzel bir yolda ilerleyen Kobo’yu irdelemek isterseniz, web sitesini kullanabilir ya da Türkçe kaynaklara, incelemelere ulaşabilirsiniz.
-
Calibro
Gelelim Calibro’ya, yani tescili Türk olan markamıza. Babil tarafından geçtiğimiz yıl satışa sunulan Calibro, gözümüzün önünde büyüyen E-Kitap okuyucu firmalarından biri. Özellikle Türkiye alanına riskli bir yatırım yapsa da şu sıra meyvelerini yediği söylenebilir. Türkiye’de E-Kitap okuyucularının kalbini kazanan Calibro’nun elbette en büyük özelliği E-Kitapları Türkiye sınırları dahiline getirebilip, buna alıştırabilmesi. Pek çok uzantıyı destekleyebilmesi ve şarj süresinin –modellerine göre farklılık gösterse de– tatmin edici olması, cihazın alınabilir olmasını tescilleyen etmenlerden. Özellikle yaptığı kampanyalar ve yayıncılar ile yaptığı anlaşmalar bağlamında Türkiye’de E-Kitap olgusunu yaygınlaştıran bir firma olmayı başaran Calibro’nun fiyatları ise, şu sıra dudak uçuklatıcı düzeyde. İlk çıktığı vakitlerde gayet iyi bir pazar payı ve fiyatı bulunsa da şu sıra, gözümüzün önünde büyüdüğü gibi, gözümüzün önünde arttı fiyatları da denilebilir rahatlıkla. Amazon Kindle seviyesine gelen fiyat performansının görenler tarafından elbette hoş karşılanmayacağı malum ancak, Calibro her şeye rağmen kötü bir cihaz değil. Aksine, Türkçe destek almak istiyorsanız ve E-Kitap okuma işinde bir başlangıç yapmak istiyorsanız, Calibro’yu edinebilir ve kullanabilirsiniz.