En İyi Android Custom Romları
MobilEn İyi Android Custom Romları yazımızda, 2015 yılında gönüllere taht kurmuş birkaç Custom Rom ve bunların ne için kullanılabileceğinden söz edeceğiz. Elbette, pek çok insan Rom yahut Custom Rom kavramının dahi uzağında yaşıyor ve son kullanıcı olarak tabir ettiğimiz kullanıcı sınıfında bulunuyorlar. Ancak, bazı kullanıcılar cihazlarını irdelemeyi ve donanım, yazılım gibi işlerle uğraşmayı seviyorlar. İki taraf için de Custom Rom hakkındaki yazımızı okumalarını tavsiye ediyoruz. O yazıda, aynı zamanda Root kavramını da sizler için açıklamıştık. Android cihazınız ile birlikte gelen saf haldeki işletim sistemi olan Android değildir, yani; Google sizin cihazlarınıza saf halde Android sürümlerini göndermez. Önce markalara gönderir, markalar o sürümü kendilerine göre güncelleyip entegre ederler. Yani, saf halde android yalnızca Google Edition cihazlarda ve Google’ın kendi -Nexus- cihazlarında bulunur. Custom rom ise, bu markaların yaptığı düzenlemelerden memnun olmayıp farklı geliştiricilerin saf Android üzerinde oynayarak oluşturduğu geliştirici romlarıdır. Uyumlu her cihaza port (entegre) edilebilir. Bu sayede de otomatik olarak cihazlarınız, Custom Romlar ile daha fazla yaşayabilir ya da susabilir. Bu sizin dikkatinize ve tedbirlerinize bağlıdır.
Kimi Custom Romların amacı oyun oynatmak, kimininki stabilizasyon sağlamak, kimininki ise tamamı ile şarj ömrünü uzatmaktır. Bu sebepten, hem hafif, hem ağır olmak üzere günümüzde pek çok Custom Rom mevcut. XDA Developers, bu geliştiricilerin genelde bulunduğu tek yer ve insanlar kendilerine uygun Custom Romları genelde oradan edinmekteler. Sizler de aşağıda listeleyeceğimiz Custom Romları beğenmemeniz halinde, bu foruma başvurabilir ve kendiniz için en iyi Romu seçebilirsiniz. Cihaz uyumlarına ise dikkat etmenizde fayda var. Aksi durumda cihazınızı susturabilirsiniz de.
CyanogenMod
Elbette CyanogenMod‘u birinci sıraya koymak gerekiyor bu sıralamada. Kendisi, Custom Romların hemen hemen atası sayılabilecek bir geçmişe sahip olup günümüzde de en stabil romları en hızlı şekilde cihazlara uyumlu bir biçimde çıkarabilen Custom Rom ailelerinden bir tanesi. ve Tabii ki performansı göz alıcı düzeyde. Google Apps kullanmayan ve bunların yerine pek çok alternatif sunan CyanogenMod‘a dilerseniz kurduktan sonra da Gapps kurabilirsiniz. Bu çok basit bir işlem. Günümüzde, pek çok stabil sürümü bulunan bu Custom Rom ailesi, dışarıdan ve pek çok şirketten destek alarak bugünlere geldi ve bugün de aynı biçimde büyümeye devam ediyor. Gelecekte kendi işletim sistemlerini yazarlar mı bilemiyoruz ancak böyle bir gelişme olursa da, sürpriz olmayacaktır. En azından geliştirici tayfası ve bu konu ile yakınen ilgilenenler tarafından, sürpriz olmayacaktır. Sizler de cihazınız için stabil, kasmayan, performansı yüksek ve en önemlisi şarj süresini uzun tutan bir Rom arayışı içinde iseniz, CyanogenMod tam size göre. Pek çok sürümü olan Custom Romu araştırarak kendi cihazınız için en uygun ve iyi sürümü bulabilir, cihazınıza CyanogenMod’u port edebilirsiniz.
CyanogenMod Web Sitesi: http://www.cyanogenmod.org/
Pac Rom
Pacman Rom olarak da literatürde yer edinen Pac Rom, hem eğlenceli hem de stabil bir rom olarak göze çarpan bir diğer Custom Rom. Tabanını Cyanogenmod gibi Android ile bütünleştiren ve ek olarak pek çok ayarı ile gönüllere taht kuran Pac Rom’un en beğenilen yönü de bu. Fazla seçenekli olması bu Custom Romu bir adım öne çıkaran etmenlerden. Pek çok kullanıcı Pac Romu bu sebepten tercih ediyor ve kullanıyor. Şu an için elli ve üzeri cihazda uyumlu olarak çalışabilen Pac Rom, Custom Rom ailesinin en güncel ve stabil romlarından bir tanesi. Sizler de cihazınıza uyumlu ise Pac Romu port edebilir ve deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Pac Rom Web Sitesi: http://www.pac-rom.com/
Paranoid Android
Paranoid Android, başta tek kişi olarak çalışıp geliştikçe kendini bir takım haline dönüştüren ve büyüdükçe büyüyen bir Custom Rom ailesi. Özellikle son zamanlarda gelişen ve değişen Custom Rom evreninde tutunabilmesini, büyük bir ivme kazanmasına borçlu. Saf yahut Stock dediğimiz cihazlarınız ile birlikte gelen Android sürümü yerine, Paranoid Android’in kendi özelleştirilmiş Romlarını kullanabilir ve bunları tecrübe edebilirsiniz. Görsellik ve tasarım açısından kendine pek bir şey katmasa da pratik kullanılabilirlik açısından tercih edilmesi gereken bir Custom Rom olduğu aşikâr. Bildirim paneli, gelen mesajların pop-up versiyonu ve daha pek çok özelliği ile denemeniz gereken bir Custom Rom haline gelen Paranoid Android’i web sitesinden özelliklerini öğrenerek edinebilirsiniz.
Paranoid Android Web Sitesi: http://paranoidandroid.co
AOKP Rom
AOKP Custom Rom takımı, başta CyanogenMod’a en büyük rakip olsa da günümüzde bu iddiasını yarı yarıya sürdürüyor diyebiliriz. Başlı başına bir canavar olan takımın CyanogenMod benzerinde Custom Romlar yaptığını biliyoruz ancak AOKP, bu romları biraz daha özelleştiriyor ve sizin özelleştirmenize de izin veriyor. Bu da AOKP’yi tercih edenlerin özelleştirmeyi sevenler olmasını doğruluyor aslında. Pek çok cihaza entegre olabilen ve sürümleri dahilinde pek çok markaya hizmet verebilen AOKP Custom Romu edinmemeniz için hiçbir sebep yok.
Android’in her marka ve cihazına Custom Rom yüklemeden yahut port etmeden önce, garanti sürecinden çıkacağını ve bunun riskli bir iş olduğunu bilmenizde yarar var. Aksi durumda bilinçsiz kullanıcı olarak bu işlere girişmek yeni cihazlarınızı susturmaya kadar götürebilir. Bu sebepten dikkatli olmanızı öneriyor ve her cihazın kendine has root biçimleri olduğunu da tekrar etmek istiyoruz. Bunları, XDA Forum üzerinden öğrenebilirsiniz.