Diyabet Hastası Olduğumu Nasıl Anlarım?
SağlıkDiyabetiniz için bazı risk faktörleriniz varsa veya idrarınızda yüksek kan şekeri düzeyiniz varsa, doktorunuz şeker hastalığı olduğundan şüphelenebilir. Kan şekeriniz (kan şekeri de denir), pankreas az veya hiç insülin üretiyorsa (tip 1 diyabet) veya vücut insüline normal tepki vermiyorsa (tip 2 diyabet) yüksek olabilir.
Tanı koymak üç testten biriyle başlar. Çoğu durumda, doktorunuz tanıyı doğrulamak için yüksek olan bir testi tekrarlamak isteyecektir:
Açlık glikoz testi, yedikten önceki sabah alınan kan şekeri seviyelerinizin bir testidir. 126 mg / dL veya daha yüksek bir seviye, diyabetiniz olduğu anlamına gelebilir.
Bir oral glikoz tolerans testi (OGTT), glukoz içeren bir içeceğin içilmesini ve daha sonra kan glukoz seviyenizin 3 ila 30 dakika arasında her 30 ila 60 dakikada bir kontrol edilmesini gerektirir. Glikoz seviyesi 2 saatte 200 mg / dL veya daha yüksekse, diyabetiniz olabilir.
A1c testi, son 2-3 ay boyunca ortalama kan şekeri seviyenizi gösteren basit bir kan testidir. A1c’nin% 6.5 veya daha yüksek bir seviyesi diyabetiniz olduğu anlamına gelebilir.
Doktorunuz ayrıca bir çinko taşıyıcı 8 otoantikor (ZnT8Ab) testi önerebilir. Bu kan testi – diğer bilgiler ve test sonuçları ile birlikte – bir kişinin başka bir tip yerine tip 1 diyabet olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. ZnT8Ab testine sahip olmanın amacı hızlı ve doğru bir teşhis ve zamanında tedaviye yol açabilir.
Diyabet Tedavileri Nelerdir?
Diyabet, kendi başınıza tedavi edemeyeceğiniz ciddi bir hastalıktır. Doktorunuz size uygun bir diyabet tedavi planı yapmanıza yardımcı olacaktır – ve bunu anlayabilirsiniz. Ayrıca, bir ayak doktoru, beslenme uzmanı, göz doktoru ve bir diyabet uzmanı (bir endokrinolog olarak adlandırılır) dahil olmak üzere, diyabet tedavi ekibinizdeki diğer sağlık profesyonellerine de ihtiyaç duyabilirsiniz.
Diyabet tedavisi, kan şekeri seviyelerinizi (ve doktorunuzun belirlediği bir hedefte tutmasını), ilaç, egzersiz ve diyetin bir kombinasyonu ile yakından izlemenizi gerektirir. Ne ve ne zaman yediğinize dikkat ederek, hızlı bir şekilde değişen kan şekeri seviyelerinin “tahterevalli etkisi” ni en aza indirebilir veya önleyebilirsiniz; bu da ilaç dozlarında, özellikle insülinde hızlı değişiklikler gerektirebilir.
Eğer tip 1 diyabetiniz varsa, pankreasınız artık vücudunuzun enerji için kan şekerini kullanması gereken insülini üretmez. Enjeksiyon şeklinde veya sürekli bir pompa kullanılarak insüline ihtiyacınız olacaktır. Kendinize veya bebeğinize veya çocuğunuza enjeksiyon vermeyi öğrenmek öncelikle diyabet yönetiminin en göz korkutucu kısmı gibi görünebilir, ancak düşündüğünüzden daha kolaydır.
Diyabetli bazı kişiler, insüline bir set olarak veren, insülin pompası adı verilen bilgisayarlı bir pompa kullanırlar. Siz ve doktorunuz pompayı, gün boyunca belirli bir miktarda insülin (bazal doz) verecek şekilde programlayın. Ayrıca, yemeden önce kan şekeri seviyesine bağlı olarak belirli miktarda insülin iletmek için pompayı programlayın (bolus dozu).