Çocukla Doğru iletişim Kurma 13 Uzman Tavsiyesi
EğitimKurallara uymayan, kendi istekleri doğrultusunda rahat bir şekilde hareket eden çocuklarına karşı nasıl bir davranış sergilemelisiniz? Bu yazımızda sizlere çocukla doğru iletişim kurma üzerine bilgilendirmeler yapacağız.
Büyüme çağında olan çocuğunuz ve sizin aranızda gerçekleşen iletişim biçiminin ne kadar önemli olduğunu biliyor olmalısınız. Bu dönemde çocuğunuzla aranızda olan iletişim, bir ömür boyu aranızda gerçekleşecek iletişim ve bağın temellerini oluşturacağını belirten uzmanlar, doğru bir iletişim için uyulması gereken altın değerinde kurallardan bahsetti.
Çocukla Doğru iletişim Kurma
Çocukla doğru iletişim kurma 13 altın kuralı;
1) Çocuğunuz size bir şey anlatmaya çalıştığında onu dinlemeyi öğrenmelisiniz. Çocuğunuzu dinliyor gibi yapmayı bırakın, bu durumu hemen fark edecektir. Eğer o an onu dinleyemeyecek kadar meşgulseniz ve bir işiniz bulunuyorsa ona birazdan döneceğinizi ve beklemesini söyleyin. Sizi anlayacak ve bir süre sizin işinizi bitirmenizi bekleyecektir.
2) Çocuğunuzla konuşurken göz göze gelmeye çalışın. Bu durum çocuğunuzun kendisini önemli hissetmesi açısından oldukça önemlidir. Konuşma öncesinde onu kucağınıza almayı deneyebilir ya da onun mesafesinde bir yere oturabilirsiniz. Ayrıca söylediği sözleri anladığınızı ifade edecek işaretler ve sözler iletin.
3) Çocuğunuzun görüşlerine saygı gösterin. Haksız olduğunu düşündüğünüz bir konuda konuşuyor olsa dahi birisinin onu dinlemesi gereklidir. Kendi duygu ve düşüncülerini özgür bir biçimde her zaman dile getirebileceğini bilmesi açısından etkilidir.
4) Yaşadığı bir sorunu çözmek için kendisi bir çaba göstermek zorundadır. Zorlandığı durumlarda ona yardım ederek çözüm üretmekten ziyade ona yol göstermeyi deneyin. Çözümü kendisinin bulmasını sağlayarak, kendisinin de başarabildiğini görmesini sağlayın.
5) Yanlış bir davranış sergilemiş olsa dahi öncelikle olumlu olan yönlerini vurgulayarak durumu izah edin. Yapmış olduğu bu yanlış davranış sonrasında ona olan sevginizden bir şey eksilmediğini bu sayede ona hissettirmeyi başarabilirsiniz. Olumlu yönlerin ardından olumsuz davranışlar sebepleriyle birlikte açıklanmalı ve çözüm için beraber hareket edilmelidir.
6) Alınmış olan her karar ve yeni kural tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Sağladığınız devamlı – tutarlı bir duruş davranışın yerleşmesi açısından oldukça önemlidir.
7) Gün içerisinde yapması için ona yaşına uygun birkaç sorumluluk yüklemeyi deneyin. Yerine getirdiği sorumlulukları için ona teşekkür etmeyi unutmayın.
8) Yaşına uygun bir şekilde gün içi aktiviteleri planlanmalıdır. Toplam televizyon izleme saati, ne zaman uyuyacağı, dağıttığı oyuncaklarını toplama saati gibi birçok detay.
9) Ebeveynleri olarak çocuğunuzla düzenli olarak akşamları rutin bir aktivite gerçekleştirin. Bir çocuk için anne ve babanın yer çok farklıdır. Bu yüzden eşinize ait rolleri almaya çalışmayın, kendinize özgü aktiviteler gerçekleştirin ve çocuğunuzla aranızda olan bağları güçlendirin.
10) Çocuğunuzu sevdiğinizi dile getirmekten çekinmeyin.
11) Eğer bir konuda çocuğunuza söz verdiyseniz bu sözünüzü tutun. Eğer tutmazsanız çocuğunuzun gözünde güveniniz zedelenebilir.
12) Çocuğunuz kendisine ait sınırları aştığı takdirde onu uyarmaktan çekinmeyin. Uyarılarınız çocuğu azarlayarak ya da onu rencide edecek biçimde olmamasına dikkat edin.
13) Sabırlı olmayı unutmayın ve karşınızda bir yetişkin değil çocuk olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sabırlı olabilmek için kendinize de zaman ayırmayı unutmayın. Mutlu ebeveynler mutlu bir çocuk yetiştirme konusunda daha başarılıdır.
Çocukla doğru iletişim kurma konusunda sizlerle paylaştığımız bu 13 madde umarım daha mutlu ve aile bağlarının gelişmiş olduğu bir çocuk yetiştirmeniz açısından etkili olacaktır.