2018 Devlet Destekli İş Yeri Açma Kredileri

Genel

İş yeri açmak ve büyütmek isteyenler için hazırlanan devlet destekli kredi ve hibeleri ele alıyoruz.

Devletin, vatandaşa karşı olan sorumluluklarından biri de kalkınma yardımı sunmaktır. Bu bağlamda ekonomik hibe ve kredi imkânları bazı kurumlar aracılığıyla sunulur.

Bunların başında KOSGEB gelmektedir.

KOSGEB İŞ YERİ AÇMA VE BÜYÜTME KREDİLERİ

Devlet destekli iş yeri açma kredisi denilince akla ilk gelen kurum haliyle kosgeb oluyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), adından da anlaşılacağı üzere küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki etkinliğini artırmak üzere kurulmuş bir kamu kurumudur. 2018 itibariyle KOSGEB’in sunuduğu 15 destek bulunmaktadır. Bu desteklerden konumuzla ilgili olanları kısaca açıklayalım.

GENEL DESTEK PROGRAMI

15 farklı konuda destek veren KOSGEB Genel Destek Programı’ nın özellikle  personel maaşlarını ödemek üzere talep edilebilecek “Nitelikli Eleman İstihdam Desteği – 50.000 TL” ve reklam/tanıtım için kullanılmak üzere talep edilebilecek “Tanıtım Desteği – 25.000” kredileri dikkat çekmektedir.

KOSGEB Genel Destek Programı – Destek Unsurları

KOSGEB Genel Destek Programı’na başvurmak için tıklayınız.

KOBİGEL – KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI

Geri ödemesiz 300.000 TL ye kadar destek sunan KOBİGEL Programının desteklemediği kalemler,

“Gayrimenkul alım, bina inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, proje ile ilişkilendirilmemiş personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri”

olarak verilmiştir. Hangi giderlerin destekleneceği ise, Kurul tarafından yapılacak olan Proje Teklif Çağrısı ile yayımlanacaktır.

KOBİGEL Programı’na başvurmak için tıklayınız.

KOSGEB KREDİ FAİZ DESTEĞİ

Devlet destekli iş yeri açma veya büyütme kredileri konusunda KOSGEB, Kredi Faiz Desteği programı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere finansal destek temin ediyor. Bu program ile bankalardan çekilen kredinin faizi ve diğer tüm giderler kısmen veya tamamen karşılanmaktadır.

İşte Program Şartları:

  • Yatırım, işletme sermayesi ve ihracat kredilerinin faizi için KOSGEB tarafından sağlanacak kredi faiz desteğinin üst limiti, esas ve usulleri KOSGEB’ce belirlenerek uygulanacak her bir destek programı kapsamında işletme başına 300.000 TL‘yi geçemez.
  • Kullandırılacak kredilerin vadesi, faiz oranı ve 48 (kırksekiz) ayı geçmeyecek şekilde geri dönüşü günün koşullarına uygun olarak, KOBİ’lerin lehine olacak şekilde yürürlükte bulunan cari faiz oranlarının altında olmak kaydıyla Türkiye’de yerleşik şubesi bulunan yerli ve yabancı bankalarla yapılacak protokollerle belirlenir.
  • Kullandırılacak kredinin türüne ve günün koşullarına uygun olarak geri ödemesiz dönem bankalarla yapılacak protokol ile belirlenir.

KOSGEB Kredi Faiz Desteği programına başvurmak için tıklayınız.

TÜBİTAK DESTEK KREDİLERİ

Devlet destekli kredilerin verildiği kanallardan biri de TÜBİTAK kurumudur. Ancak TÜBİTAK, daha çok yenilikçilik ve girişimcilik konularında kredi veren bir kurum olarak öne çıkmakta.

TÜBİTAK 1512 – TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ PROGRAMI (BİGG)

Programın resmi web sayfasında yapılan açıklamada da da özellikle belirtildiği gibi  “teknoloji ve yenilik odaklı işler” e yönelik bir destektir.

Belirli kanallar (üniversite teknoparkları) vasıtasıyla başvuru yapabileceğiniz bu programda, başlangıçta katılımcılara eğitim desteği veriliyor. Daha sonra projeler jüri karşısında tanıtılıp, ilk 3 proje ödüllendiriliyor.

Programın resmi web sayfası için tıklayınız.

 

1507 – TÜBİTAK KOBİ AR-GE BAŞLANGIÇ DESTEK PROGRAMI

Bu program, KOBİ’lerin teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilerek daha rekabetçi ve karlı bir işletme olmasına yardımcı olur. Başvurular sürekli açıktır.

Destek Kapsamı : 18 ay süre ile sınırlı olmak üzere 500.000TL bütçe gerektiren ilk 3 proje desteklenir.

Programa başvurmak için tıklayınız.

 

FAİZSİZ 15BİN TL DEVLET KAYMAKAMLIK İŞ YERİ AÇMA KREDİSİ (SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI KREDİSİ)

Devlet destekli iş yeri açma kredisi faizsiz 15bin TL olarak verilen bu destek, SYDV tarafından kaymakamlıklar aracılığıyla verilmekte.

Halk arasında devlet kaymakamlık kredisi olarak da bilinen bu desteğin alınabilmesi için;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Proje hazırlamak ve SYDV’na projesini dilekçe ile sunmak
  • 2 devlet memurunu kefil göstermek

15bin TL kredi alındıktan sonra 1 yıl herhangi bir şekilde geri ödeme yapılmıyor. 1 yıl sonunda başlamak üzere 3 yıl taksitlendiriliyor yani 4 yıla eşit olarak bölünüp her ay 312,5TL olarak geri ödeniyor.

Not: Her kaymakamlık bu krediye aracılık etmeyebilir. Lütfen Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünü arayarak bilgi alınız. (Tel : +903127054000 )

KOSGEB – GİRİŞİMCİLİK DEVLET DESTEKLİ İŞ YERİ AÇMA PROGRAMI (150BİN TL)

İşte devlet destekli işyeri açma kredi/destek programlarından biri, belkide en iyisi!

Programın resmi sayfasında da belirtildiği üzere, asıl amaç girişimciliğin desteklenmesidir.

Verilen destek miktarı, 50bin TL ye kadar geri ödemesiz olmak üzere 150bin TL ye kadar kredidir. Yani alabileceğiniz maksimum kredi 150bin TL olacak ve bunun geri ödemesiz yani hibe olan kısmı en fazla 50bin TL olacak şekilde belirlenmiş.

KOSGEB – Girişimcilik Devlet Destekli İş Yeri Açma Programı (150BİN TL)

Bu desteğe başvurmak için, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi tamamlanarak işletme kurulması gerekiyor.

Programa başvurmak için tıklayınız.

2018 iş yeri açma ve büyütme amaçlı verilen devlet destekli kredi ve hibeleri incelediğimiz yazımızda ile ilgili yorumlarınızı, sorularınızı ve tavsiyelerinizi almak isterim.

Lütfen aşağıdaki yorum alanından yazmayı unutmayın…

 

Kaynaklar: www.kosgeb.gov.tr / www.tubitak.gov.tr


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.