Site İçeriğinin Kopyalanması Nasıl Engellenir
WebmasterYazdığınız yazıların, internette dolaşırken karşınıza çıkması güzel bir şey. Peki, yazı kendininmiş gibi yayımlayanlar için ne düşünüyorsunuz. İyi şeyler düşünmediğinizden eminim.
Bunu yapanları Google abiye şikayet edebiliyorsunuz, ama genellikle kimse uğraşmıyor bununla. Bunun yerine, kopyalamayı engellemek için çareler arıyor herkes. Çeşitli kodlar kullanarak tamamen olmasa da, belli oranda kopyalamanın önüne geçmek mümkün. Ama bu kodların çoğu da işe yaramıyor aslında. Kimisi belli tarayıcılarda işe yarıyor, kiminin neye yaradığı bile belli olmuyor.
Tüm bu karmaşanın içinde bana mantıklı gelen iki yöntem oldu.
Bir tanesi yazılarımıza linkimizi eklemek. Ama bu çok kolay fark edilip, linkimizi silmenin hiç de zor olmadığı bir yöntem ve sadece fark edilmediğinde tutar. Bu yüzden bunu eledim.
İkinci yöntemse, yaşasın WordPress’in eklentileri
Siteye yük olur, o olur bu olur diye pek çok kişi eklenti kullanmak istemez. Ama WordPress’de eklentileriyle zengin be kardeşim. Hiç eklenti kullanmam diyenler bile SEO eklentileri kurmakta sitelerine. Neden çünkü faydalı.
Mademki fayda varsa kurulmalı, buda faydalı bir eklenti ve bence kullanmaya değer.
Eklentimizin adı: WP-CopyProtect
EKLENTİ DETAYLARI
Eklentimiz en başta sağ tıklamanın önüne geçiyor. Sol mouse kullanarak tarama yapılmasını engelliyor. Bunun yanında CTRL A ile taramayı engelliyor.
Bütün kopyalama yöntemlerini ortadan kaldırdığını söyleyemeyiz, ancak genel olarak kullanılan yöntemleri ortadan kaldırdığı da kesin. Zaten bütün yöntemleri ortadan kaldırmanın, şu an için pek de mümkün olduğunu düşünüyorum. Neyse ki klavye kullanımı konusunda yetersiz bir ulusuzda, ucundan kıyısından kurtarma şansımız var kopyalama belasından.
EKLENTİ AYARLARI
Eklentimiz tek sayfalık bir ayar menüsüyle gelmekte. Bu menüye ulaşmak için, eklentimizi kurup aktif ettikten sonra, admin panelimizin sol menüsünde yerini alan eklentimizin linkine tıklamamız gerekiyor.
Ayar sayfamızda sekiz kısım görmekteyiz. Şimdi bunlarında neye yaradıklarına bakalım.
Birinci işaretleye bileceğimiz alan, sağ tıklamanın serbest olmasını seçebileceğimizi belirtmekte. Eklentimiz de bu alan varsayılan olarak işaretli gelmekte. Fakat amacımız engellemek olduğuna göre bu alan bizim işimize yaramıyor.
Kinci kısımsa, sağ klik engelini, herhangi bir mesaj göstermeden engellemek istediğimizde işaretleyeceğimiz alan. Yani bu alanı işaretlediğimizde sağ klik kullanılamıyor ve ekranda bir uyarı mesajı da görünmüyor.
Üçüncü kısımsa, yine sağ tuş kullanmayı engelliyor, ancak bu kez ekranda, sizin belirlediğiniz bir uyarı görülüyor. Bu uyarı metnini de bu kısmın hemen karşısında bulunan alana yazıyoruz.
Dördüncü sıradaki işaret kutucuğu işe, tarama yapmanın serbest yada engelli olduğunu seçmemize yarıyor. Yani mouse veya klavye ile yazımızın taranmasını engelliyor. İşaret koymazsak serbest bırakmış oluyoruz.
En altta bulunan üçlü ise, bu eklentinin bence en havalı üçlüsü. Burada ilk seçenek, kopyalama engelinin yöneticiler için geçersiz olmasını seçmeye yarıyor. Yani bu alanı işaretlersek, sadece yöneticiler sitede kopyalama hakkına sahip oluyor.
İkinci seçeneği işaretlersek, o zamanda kayıtlı üyelerin kopyalama yapmasına müsaade etmiş oluyoruz. Bu durumda sadece üye girişi yapmayan kullanıcılar için kopyalama engelini seçmiş oluyoruz. Sitenizde kodlarda paylaşıyorsanız, bu seçenek değerlendirilebilir bence.
En son seçenekse, yöneticiler dahil tüm herkes için kopyalamayı engellememize yarıyor. Gerekli alanları işaretledikten sonra ayarlarımızı kaydediyoruz. Herhangi bir ön bellekleme eklentisi kullanıyorsak, yeni ayarlarda önbelleğimizi sıfırlamayı unutmuyoruz tabi. Ya da şöyle söyleyelim, F5 deyip öyle görüyoruz ayarlarımızın neye yaradığını.