LYS ve YGS’den Doğru Tercih Yapmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Eğitim
lys_ygs_dogru_tercih_yapilmasi_gerekenler

Sınav süreci bitti ve birçok öğrenci tercih yapmak için sıralamasına uygun bir üniversite araştırmaya başladı. Tercih döneminde birçok öğrenci sistemi bilmediğinde yanlış yerleştirme, yanlış seçim ve bu gibi hatalar sebebiyle sene kaybı yaşayabiliyor. Bu konumuzda sizlere doğru tercih yapmak için neler yapmanız gerektiğine ve kabul görmüş hatalı düşüncelerin doğrularına değineceğiz.

‘’ Kazandığım bölümü 1. Sıraya yazarsam kesin gelir mantığı çok yanlıştır.’’

  • Bir bölümün size gelme olasılığı yüksekse bunu çok istemediğiniz takdirde birinci sıraya yazmanız çok yanlış bir düşüncedir. Öncelikle bu üniversiteyi kaçıncı sıraya yazdığınızın size yerleştirme olarak hiçbir avantajı yoktur. Bu üniversiteyi sizden düşük puana sahip bir kişi birinci tercihine yerleştirse, siz ise otuzuncu tercihinize koysanız dahi bu tercihte öncelikli kişi siz olursunuz. Ancak bu süreçte yaptığınız 29 tercihte büyük önem taşır.

‘’ Tercih koşullarına bakmadan tercihlerinizi tamamlamayın.’’

  • Her üniversitenin bölümleri için özel koşulları vardır. Bu koşullardan bazıları zorunlu İngilizce hazırlık, isteğe bağlı hazırlık, özel üniversiteler için burslu fiyat katalogu ve bu gibi birçok maddelerden oluşur. Bazı üniversite ve bölümler öğrenci alımında ‘’Almanca eğitim veren kurumlardan mezun olma, bilgisayar eğitimi almış olma, uçak eğitimi almış olma’’ gibi bazı özel koşullar koyabilir. Bu durumlarda bu üniversiteleri tercih edip yerleştirilseniz bile eğitim hakkını kazanamazsınız.
  • İç mimarlık, Beden Eğitimi öğretmenliği, Polis Meslek Yüksekokulu gibi alanlar YGS veya LYS puanları ile tercih edilebilmektedir. Ancak bu meslek alanlarının özel yetenek sınavları ve mülakatları vardır. Bu yüzdende tercih zamanından önce bu özel yetenek sınavlarına girme zorunluluğu bulunmaktadır. Bunları araştırmadan tercih yapmamanız gerekmektedir. Aksi takdirde tercih hakkınızı yitirebilir, herhangi bir üniversiteye yerleştirilemeyip sene kaybı yaşayabilirsiniz.

‘’Tercih sıralamasında 30 tercihi orantılı olarak dizin.’’

  • Öncelikle tercih yaparken seçenek sayınız gerçekten fazladır. Bu yüzden de sıralamanızı baz alarak tercih yapmaya başlayın. Çok istediğiniz ancak kazanmanızın çok güç olduğu tercihleri ilk 3 tercihinize yerleştirin. Daha sonra sıralamanıza göre geçen sene başarısı maksimum 15 bin olan bölümlerde 5 adet tercih edin. 17 tercihinizi ise 3000 üstü ve 3000 altı şeklinde gelmesini umduğunuz yada geldiğini düşündüğünüz sıralamalardaki bölümleri tercih edin. Son 5 tercihinizi ise boşta kalmamak adına gelse de pişman olmayacağınız sıralamasının sizden düşük olması ve geleceğine garanti gözüyle baktığınız bölüm ve üniversiteleri koyun. Bu şekilde sıkıntısız bir tercih şablonu ortaya çıkacaktır ve sizde mutlaka bir üniversiteye yerleşmiş olacaksınızdır.

‘’Açıköğretim tercihi yaparken kontenjansız bölümlerle kontenjanlı bölümlerin ayrımına dikkat edin.’’

  • Açıköğretim tercihlerinden kontenjan olmayan bölümleri herhangi bir üniversiteyle birlikte okuyabilmek mümkündür. Ancak kontenjanlı bölümleri tercih eden kişiler buna ek olarak üniversitede örgün öğretim okuyamazlar. Bunun ayrımına varmadan açıköğretim tercih etmek büyük hata olacaktır.

‘’Tercihlerinize mutlaka uzman bir kişiye yorumlatın.’’

  • Tercihlerinizde koşulların ve sıralamanın doğru bir şekilde yapılıp yapmadığına dair bir uzmana danışın ve onun fikirlerini alın. Size verilen fikirler doğrultusunda düzeltmeler yapın.

 

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.