Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Sağlık

Nazal geçişte doku ve kan damarlarının şişmesi olduğunda burun tıkanıklığı oluşur. Bu, sıkışık veya tıkalı bir duyguyla sonuçlanır. Burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı veya grip gibi yaygın enfeksiyonlarla ortaya çıkabilir. Alerjiye eğilimli olan kişiler, burun, toz, polen veya hayvan kiri gibi tahriş edicilere burun tıkanıklığına girdiklerinde sıklıkla burun tıkanıklığı yaşarlar. Burun tıkanıklığı, belirgin bir nedenden ötürü burunda tıkanıklık olduğu alerjik olmayan rinit nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bazı insanlar burunda tıkanıklık olduğunda burun akıntısı da yaşarlar. Burun tıkanıklığı ciddi bir sorun değildir, ancak can sıkıcı ve rahatsız edici olabilir. Ancak, bebeklerde solunum veya emzirme zorluğuna neden olabileceğinden ciddi bir sorun oluşturabilir.

Burun Tıkanıklığı Belirtileri

Burun tıkanıklığı, burun içinde tıkanıklık hissi ile sonuçlanır. Burundan nefes almanın zorluğu da olabilir. Bazı durumlarda hapşırma ve burun akıntısı oluşabilir. Şiddetli burun tıkanıklığı konuşma, işitme veya uyku sırasında sorunlara yol açabilir. Çoğu burun tıkanıklığı vakası evde kendiliğinden halledilebilir. Ancak, gözlerin şişmesi ve bulanık görme gibi olağandışı semptomlar ortaya çıkarsa, bir doktora danışmanız tavsiye edilir. Yeşil veya sarı mukuslu öksürük varsa veya tıkanıklık iki haftadan fazla devam ederse, tıbbi muayene önerilir.

Burun Tıkanıklığı için Çözümler

Burun tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olabilecek birkaç ev ilacı vardır. Tıkalı bir burun için en popüler ve yaygın ev tedavilerinden biri, bir buhar ovuştur. Buhar ovasında bulunan mentol, burun pasajlarını açmaya yardımcı olur. Tıkanıklığı hafifletmek için göğüse ve burun delikleri etrafına küçük bir miktar sürülebilir. Piyasada birçok farklı türde buhar yağı bulunmaktadır. Sıcak sıvıları yudumlamak ayrıca burundaki tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olur. Sıcak sıvılardan kaynaklanan buhar, solunum yollarını yatıştırmaya ve açmaya yardımcı olur. Sıcak bitkisel çaylar veya sıcak tavuk çorbası, tıkalı bir burnu hafifletmek için idealdir. Sıkışıklığı daha da kötüleştireceğinden kafein içmekten kaçının. Burun tıkanıklığı, uykuda iken, uykuya dalma hissini kötüleştirdiği için sıklıkla kızarır. Kafanın yüksekte kalması, nazal pasajın drenajına olanak sağladığından yardımcı olur.

Sinüs enfeksiyonları nedeniyle oluşan tıkanıklık için en iyi çözümlerden biri, gözlere veya yüzlere sıcak bir kompres yapmaktır. Bu, sinüzit veya alerjiler ile ilişkili rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olur. Ağrılı bölgelere nemli ve sıcak bir havlu koyabilirsiniz. Buhar inhalasyonu burun tıkanıklığını hafifletmede oldukça etkilidir. Büyük bir tavada biraz su kaynatın ve ondan çıkan buharı soluyun. Kafanın etrafına bir havlu sürün ve böylece buhar içeride kalır. Suya birkaç damla nane veya okaliptüs yağı da ekleyebilirsiniz. Sıcak duştan gelen buhar da tıkanıklığı hafifletmekte faydalıdır. Burun tıkanıklığı için daha az bilinen ama etkili bir ev ilacı domates çayıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren vücuda C vitamini sağladı. Kıyılmış sarımsak bir çay kaşığı, yarım çay kaşığı sıcak sos ve bir bardak limon suyu bir çay kaşığı limon suyu ekleyin. Karışımı ısıtın ve tüketin. Sarımsak enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur ve sıcak sos burun geçişinin drenajını sağlar. Kekik yağı da solunum yollarındaki tıkanıklığı hafifletmek için kullanılabilir. Esansiyel yağı birkaç damla meyve suyuna ekleyin ve günde üç kez tüketin. Ayrıca aromaterapi buharı soluma için buharlama suyuna gerekli uçucu yağları da ekleyebilirsiniz. Çay ağacı yağının burun geçişindeki tıkanıklığı hafifletmekte faydalı olduğu bilinmektedir. Yaklaşık iki fincan kaynar suya yaklaşık sekiz damla çay ağacı yağı ekleyin ve buğuyu soluyun. Mukusun burun pasajından drenajını teşvik etmek için, elma şarabı sirkesi ve ¼ çay kaşığı tuzundan yaklaşık sekiz ons sıcak suya bir çorba kaşığı ekleyebilirsiniz. Damlalık kullanarak birkaç damla solüsyonu burun içine bırakın. Başı geri tutmayı ve derin nefes almayı unutmayın. Birkaç dakika sonra, mukusu boşaltmak için burnunuzu üfleyin. Tıkanıklık için başka bir çözüm de bir bezin içine toz çekirdeği tohumu yerleştirmek ve onu yastığınızın yanında tutmaktır. Bunun sıkışık bir burnu temizlemeye yardım ettiğine inanılıyor.

Yaygın olarak kullanıma sunulan burun spreyi, burun tıkanıklığını tedavi etmede oldukça etkilidir. Şiddetli tıkanıklık durumunda, doktorlar genellikle daha güçlü burun spreyi reçete eder. Bunlar baş dönmesi, yüksek kalp hızı, acı tadı ve anksiyete gibi belirli yan etkiler doğurabilir. Kalp rahatsızlığı yaşayanlar, yüksek tansiyon veya tiroid rahatsızlıkları bu tür spreylerden faydalanmamalıdır. Hatta tuz kullanarak ev yapımı bir sprey yapabilirsiniz. İlaç depolarında da tuzlu spreyler bulunur. Evde burun spreyi yapmak için, cup çay kaşığı iyotsuz tuz ve so çay kaşığı tozunu bir bardak kaynar suya ekleyin. Malzemeler çözünene kadar karıştırın ve soğumaya bırakın. Steril bir kap içine dökün ve sonra kullanın. Salin solüsyonu, nazal irrigasyon için de kullanılabilir.

Ayrıca, ilaç depolarında burun kan damarlarının şişmesine yardımcı olan ve iltihabı hafifleten dekonjestan ilaçlar da bulunmaktadır. Yorgunluk, baş dönmesi ve sinirlilik gibi bu tür ilaçların bazı yan etkileri vardır ve bu nedenle bunları almadan önce bir doktora danışmak daha iyidir. Astım ilacı ya da hipertansiyon ve kalp ya da böbrek hastalığı olan kişiler bu ilaçları almaktan kaçınmalıdır. Bazı ilaç depolarında yapışkan şeritler bulunabilir. Bunlar burun deliklerinin genişlemesini ve dolayısıyla nefes almanızı kolaylaştırır.

Burun tıkanıklığı çeşitli şekillerde önlenebilir. Soğuk ve kuru hava soğuk ve alerjik semptomlara yol açabilir ve bu nedenle evde nemlendirici kullanılması tavsiye edilir. Bu, evinizi kışın nemli ve rahat tutmaya yardımcı olacaktır. Alerjik riniti olan bireyler, toz, polen, küf, hayvan kepeği ve mantar gibi potansiyel alerjenlere maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Polen sayısı yüksek olduğunda burnu kapatmak önemlidir. Toz akarlarından kurtulmak için evi düzenli olarak tozlamak ve temizlemek de tavsiye edilir. Bazı kimseler kimyasal duman veya duman teneffüs ettiklerinde alerjiler yaşarlar ve bu nedenle bu tür rahatsızlıklardan kendini korumak için özen gösterilmelidir. Viral enfeksiyonlar, yüksek miktarda C vitamini ile bağışıklığınızı güçlendirerek önlenebilir.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.