Merhaba, bu yazımızda sizlere Android işletim sistemi üzerindeki batarya sorunlarından bahsedecek ve bunların çözümü için bir dizi öneri maddecikleri sunacağız. Maddelerin bazısı ek olarak işletim sistemi üzerine uygulama yüklemeyi gerektirebilirken, bazıları manuel (elle) alınabilecek önlemlerden oluşacak. Bu önlemler, şahsi tecrübelerimiz ışığında hazırlanmış önlemler dizisi olduğundan çoğunun kesinlikle işe yarayacağını söylememiz de yerinde olacaktır. Zira, yaptığımız her çalışmanın ışığında tecrübe yatmakta ve kullandığımız cihazların çoğu son segment, kullanıcılara hitap edebilen cihazlar. Elbette, bu önerileri orta segmentteki birçok cihaz için de kullanabilmeniz mümkün.
Android, stabilizasyon ve batarya konusunda en çok sıkıntı çeken işletim sistemlerinden biri. Akıllı cihaz diyoruz, diyoruz ama bir batarya beş saatte biter mi be kardeşim, minvalinde pek çok soru ile kullanıcıların isyan ettiği bu durum elbette kullanıcı hatalarından da, telefonun boşu boşuna yer ya da ram kaplayan uygulamalarından da oluşabiliyor. Bunların önüne bir dizi önlemle geçebilmek ise elbette, mümkün. Tamamı ile engelleyebilmek biraz zor olsa da, bu yazıda yapacağınız çalışmalar ışığında Android cihazınız üzerindeki hakimiyetiniz artacaktır ve en önemlisi, cihazınızı kullanım süreniz, en azından iki katına çıkacaktır. Tabii, bu önlemleri zaten alıyorsanız ve bataryanız bu önlemlere rağmen dayanmıyorsa, belki de cihazın donanım durumunu gözden geçirme vaktiniz gelmiştir.
Şimdi sizlerle aşağıda, maddeler halinde; bir android cihazının neden donma ya da ısınma yaşatabileceğini; ve neden bataryanızı sömürebileceğini açıklayalım.
- Kendi kendine başlatılan uygulamalar.
Evet, bazı uygulamalar bildirim almak amacı ile kendi kendini yeniden başlatır, sizin bilginiz olmadan ve siz farkında dahi olmadan. Bunun sebebi uygulamaya herhangi bir bildirim geldiğinde, onu direkt cihazınızın algılamasını sağlamaktır. Örneğin, whatsapp, facebook ve benzeri uygulamalar bu prensiple çalışır ve arka planda ram gücünüzü emmeye devam eder. Bazı öncül uygulamaların bunları yapmaya hakkı vardır ancak Subway Surf gibi bir oyunun arka planda başlamasının gereği ne kadar doğrudur ya da ne kadar olmalıdır? Bunu cevaplamak elbette siz Android kullanıcılarına düşer. Bu tür oyunlar, oynanılmadığında, unutulduğunda ya da yeni bir aksiyon olduğunda direkt olarak -önceden yeniden başlattığı için kendisini- cihaza bildirim geçer ve cihazı uyandırmak sureti ile ram gücünüzü sömürmeye başlar. Ram gücünün sömürülmesi, cihazın batarya durumunun stabil kalmasını önler ve sizin kapalı güçte tuttuğunuz telefon usul usul bataryanızdan yüzdeler alır. Evet, yanlış duymadınız. Kapalı olmasına rağmen bu tür prensipler cihazınızın batarya gücünü emer. Whatsapp gibi, mesajlaşma uygulamalarını öncül uygulama olarak alabilir ve bunların arka planda çalışıp, kapatıldığında dahi kendi kendine başlamasını doğal karşılayabiliriz ancak gereksiz pek çok uygulamanın arka planda başlatılması size yarardan çok zarar sağlar. Hem size, hem cihazınıza. - Cihazınıza “fazla” gelen uygulamalar.
Evet, bazı uygulamalar farkında olmazsınız ancak cihazınıza “fazla” gelebilir ve cihazınız bu tür uygulamaları kaldıramayabilir. Nicelik bakımından fazlalıktan bahsetmiyoruz elbette. Cihazın ram kapasitesini aşan, büyük uygulamalar ya da büyük oyunlar; cihazınız onları çalıştırsa da bazı sorunlar yaratabilir. Bunların en başında “donma” ve “aşırı ısınma” sorunları boy gösteriyor. Donma, çoğu Android cihazın üstünden gelemediği bir durumdur ancak aşırı ısınma pek gözlemlenebilen bir problem değildir. Android’de donma, cihazınıza ağır gelen pek çok uygulamanın aynı anda ya da arka arkaya başlatılmasından oluşan bir problemdir. Yahut, çok büyük ve cihazınıza “fazla” gelen bir uygulamanın başlatılmasından da oluşabilir. Orta segment bir cihazda fifa oynamak gibi düşünebilirsiniz bunu. Bir süre sonra bu durum cihazınızı yoracak ve donmalara sebebiyet verecektir. Bunun ertesinde küçük uygulamalarda dahi donma yaşamanız, bu sorunun bonusu olarak karşınıza çıkabilir. - Güncelleme ile gelen sorunlar.
Çoğu Android cihaz kullanıcısı, orta segmentteki; bir ya da iki yılını doldurmuş cihazlarına dahi güncelleme talebi yapar. Bunu yaparken, nelerin olabileceğini maalesef düşünmez ve bilinçsiz bir şekilde bunu istemeye devam eder. Cihaz politikaları iki yılı aşan akıllı cihazların güncelleme almamasından yanadır. Bunun, belki de cihazlar için iyi bir durum olduğunu görmemizin vakti gelmiştir. Cihazlar, bazı güncellemelerin sonucunda yeni sisteme ayak uyduramayarak çökebilir, stabilizasyon sorunları yaşatabilir yahut kısaca bu güncellemeyi kaldıramayabilir. Bu, gerek cihazınızın resmi başlatıcısı ile ilgili olabilir, gerekse güncellemenin cihazınızın donanımına ağır gelebilmesinden dolayı. Android 3 kullanan bir cihaza Android 5 yüklemek, ve cihazın epey yıldır kullanılıyor olması örneğin, mantıksız bir hareketten öte bir durum değildir. Mantıklı olabilmesi için herhangi bir sebep yoktur zira cihazın en fazla Android 3’ü kaldırması olasıdır. Bu tür durumlar, cihazınızın ömrünü kısaltmaya ve hatta cihazınızı öldürmeye sebebiyet verir.
Şimdi gelelim, bu üç maddenin spesifik çözümlerine.
- maddenin çözümü arka planda çalışabilecek tüm uygulamaları sürekli olarak kapatmaktan geçer. Peki bunu nasıl yapacağız sorusunu duyar gibiyiz. Bunu yapmak için Android cihazınıza ek uygulamalar kurabilirsiniz zira arka planda kendi başına çalışan uygulamaların saf Android üzerinde henüz bir çözümü yoktur. Ek uygulamayı kullanarak arka plandaki uygulamalarınızın tamamen kapatılmasını ve telefonunuz uyku modundayken açılmamasını sağlayabilirsiniz. Bu ek uygulamayı Android Kullanıcıları İçin Olmazsa Olmaz Uygulamalar #2 adlı yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Greenify adındaki uygulama arka plandaki gereksiz uygulamaların otomatik olarak tekrar başlatılmasını engeller ve size daha rahat bir cihaz kullanımı deneyimi sunar.
- maddenin çözümü elbette hem nitelik, hem de nicelik olarak “fazla” diye tabir edebileceğimiz uygulamalardan telefonunuzu arındırmaktan geçer. Telefonunuza fazla gelen her uygulama telefonunuzu bir süre sonra hantallaştıracak ve yoracaktır. Bir süre sonra telefon dengesini yitirecek ve siz “stabil olmayan android” minvalinde yorumlar yapacaksınızdır. Bunların hepsini engellemek için, hem siz hatalarınızı düzeltin hem de Android işletim sistemine hatalar yaptırmayı önleyerek; cihazınızdaki fazlalıklardan kurtulun.
- maddenin çözümü elbette iki taraflıdır. Gerek güncelleme isteyen taraf, gerekse güncellemeyi erken vermeye çalışan tarafta hata mevcuttur. Güncellemeyi erken vermeye çalışan firma stabilizasyon eksikliklerini cihazlarda gerçekleştirmemek amacı ile ince çalışmak istemesine rağmen ne olursa olsun donanıma uygun bir sürüm yapamayabilir. Bu sürüm ne kadar kontrol edilirse edilsin birincil kullanıcı testinde bazı hatalar olacaktır. Bu hataların yapılmaması için cihazın her kontrolden geçmesi gerekmektedir ki bu da imkansıza yakındır. Ancak, güncellemeyi alan taraf da bir o kadar haksız sayılabilir. Üç yaşındaki bir telefona bu yılki güncellemeyi vermek isterseniz, siz de hatadan payınızı almak durumunda kalırsınız. Bu sebepten güncellemeleri cihazınızın donanımına uyum sağlayabilecek düzeyde olduğundan emin olduktan sonra almalısınız. Belki güncellemeyi gerçekleştirmeden önce gerçekleştiren kesimden birkaç görüş alabilir ve güncellemeyi bunların akabinde gerçekleştirebilirsiniz.
Görüşmek üzere.