Adet Döngüsü Ağrısı Nedir? Tedavisi nedir?

Sağlık

Aktif yaşam tarzlarına öncülük eden kadınların çoğu, adet kramplarının günlük rutinlerini ve performanslarını etkilemesine izin veremez. Bu nedenle, bu krampları ilaçların veya ev ilaçlarının yardımı ile rahatlatmaları oldukça yaygındır. Menstrual krampları, ağrıları ve rahatsızlıkları hafifleten ibuprofen veya naproksen gibi, kontrastsız Steroidal Anti-İnflamatuvar İlaçlar (NSAID’ler) üzerinde birkaç tane vardır. Bununla birlikte, genellikle ilaçla ilişkili herhangi bir yan etkiyi önlemek için, birçok kadın adet krampları için basit ve doğal ev ilaçları kullanmayı tercih eder.

  • Isı terapisi, adet döngüsünün neden olduğu krampları gidermek için çok etkilidir. Karınızın alt kısmına doğrudan bir ısıtma yastığı veya sıcak su torbası uygulayabilirsiniz. Bu sadece kramplardan kurtulmakla kalmaz, aynı zamanda diğer rahatsız edici semptomları da hafifletir. Sıcak bir banyoya dalmayı tercih eden birçok kadın vardır, çünkü rahatsızlığı azaltır ve daha rahat hissetmelerini sağlar. Bu ilaç doğru kullanıldığında oldukça etkilidir ve oldukça etkilidir. Bu tedavi hiçbir risk teşkil etmez ve bu nedenle etkilerden sonra herhangi bir endişe duymadan ihtiyaç duyulduğu sıklıkta döndürülür.
  • Birçok kadının, adet döngüsü boyunca fiziksel aktiviteyi azaltma eğiliminde olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, çalışmalar fiziksel olarak aktif olmanın, adet kramplarının neden olduğu ağrıyı azaltabildiğini göstermektedir.
  • Geleneksel Çin tıbbının bir parçası olan akupunktur, birçok sağlık sorununu hafifletmek için kullanılmıştır. Menstruasyon problemleri, kramplar gibi bu uygulamanın yardımı ile de rahatlatılabilir. Ancak, bu amaçla nitelikli ve deneyimli bir akupunkturcunun ziyaret edilmesi şarttır.

Yukarıda belirtilen adet krampları için ilaçlar oldukça güvenli iken, bir doktor ile görüştükten sonra bunları kullanmak en iyisidir. İstenilen sonuçları vermedikleri takdirde, sağlık uzmanınıza danışmanız gerekebilir. Eğer kramplar altta yatan bozuklukların bir sonucu ise, bir tedavi rutinine, terapi programına ya da bazı durumlarda cerrahiye gitmeniz gerekebilir.

Adet Ağrısı

Tıbbi olarak dismenore olarak da bilinen menstrüel kramplar, alt karın bölgesinde kadınlarda yaşanmış sıkıcı ve zonklayan bir ağrı olarak tanımlanabilir. Bir kadının kendi döneminde adet kramplarına sahip olması veya hatta döngüsüne başlamadan hemen önce mümkün olabilir. Ergenliğe ulaşmış olan çoğu kız ve kadın, bir defasında ya da diğerinde menstrüel kramplar geçirmişlerdir, ancak şiddeti değişebilir. Bazıları için, bu kramplar küçük bir rahatsızlıktan veya rahatsızlık kaynağından daha fazla olmayabilir. Ancak, diğerlerinde bu adet krampları, okula gitmek veya çalışmak, spor yapmak, egzersiz yapmak vb. Gibi düzenli aktiviteleri bozacak kadar şiddetli olabilir. Bu krampları olmayan birçok kadın da var. Her ne kadar biri, bir defalık ya da aylık olarak, adet krampları yaşayabilmesine rağmen, bazı kadınların diğerlerine kıyasla, daha fazla kramp yapmaya eğilimli oldukları görülmüştür. Menstrüel kramplardan muzdarip olma olasılığını artıran bazı faktörler şunlardır:

Ergenliğe Erken Yaşta Ulaşma

  • Aile öyküsü dismenore öyküsü gibi genetik faktörler
  • 20 yaşın altında olmak veya hiç doğum yapmamak
  • Menoraji veya dönemlerde ağır kanama
  • Sigara içmek, sedanter bir yaşam tarzı sürmek, aşırı alkol almak ve yasa dışı uyuşturucu almak gibi sağlıksız alışkanlıklar

Menstrüel kramplar çok yaygın olsa da, özellikle şiddetli ağrı ve rahatsızlık için bir nedense, bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Bunun nedeni, zaman zaman bu krampların, şiddetli olan hormonal dengesizliklerden veya sağlık durumlarından kaynaklanabileceğidir. Bu gibi durumlarda, krampların yoğunluğu, altta yatan nedene değinilerek, önemli ölçüde azaltılabilir. Eğer kramplar ciddi bir sağlık probleminden kaynaklanmazsa, basit ev ilaçları da bunlarla başa çıkmada oldukça etkili olabilir. Bazı kadınlarda, bu adet krampları doğumdan sonra da azaltabilir veya tamamen yok olabilir.

Menstrual kramp belirtileri

Çoğu, adet kramplarının, adet döngüsünün yakında başlayacak olduğuna dair bir işaret olduğunu iddia ediyor. Ancak, problemi tanımanıza yardımcı olabilecek ve gerektiğinde yardım isteyebileceğiniz menstrüel kramplar için çeşitli belirtiler vardır. Menstrüel krampların en belirgin belirtileri şunlardır:

  • Karın bölgesinde ağrı zonklama ağrıları
  • Alt karın bölgesinde pedler veya kramplar
  • Yoğunluk ya da şişkinlik hissi
  • Karından başlayan ve alt sırt ve uyluklara yayılan ağrı

Bazı durumlarda, menstrüel kramplara ek olarak, bu belirtilerle de karşılaşabilirsiniz:

  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Aşırı terleme
  • Gevşek tabureler
  • İdrar sıklığında artış
  • Baş dönmesi
  • İştah kaybı
  • Ruh hali
  • Tedirginlik

Sırt ağrısı

Menstrüel kramplar ve semptomları son birkaç yıldır menstrüasyona başlayan kız ve kadınlarda daha belirgindir. Bu olduğunda, nadiren endişe sebebidir. Bununla birlikte, kramplar o kadar şiddetliyse, sizi yataktan kalkmaktan korurlar, o zaman her ihtimalde daha derin bir altta yatan durumun göstergesi olabilirler. Üstelik, tek seferde şiddetli adet krampları yaşanması olağandışı değildir, ancak her ayın geçtiği düzenli bir olay haline gelirlerse, nedenini tanımlamak için bir doktora başvurmanız en iyisidir.

Sağlık uzmanınız size semptomlarınız hakkında sorular sorabilir ve muhtemelen aile geçmişinizi de araştırabilir. Bu nedenle, randevunuz için gitmeden önce, belirtilerinizin açıklaması ve bunları tetiklediğini düşündüğünüz etkenler hakkında ayrıntılı notlar alın.

Menstrual Kramp Nedenleri

Bir kadın onun adet döngüsünden geçtiğinde, uterus büzülür, böylece iç astar dışarı atılabilir. Hormon benzeri maddeler olan prostaglandinler, aynı zamanda ağrıya neden olan uterus kaslarındaki kasılmaları da tetikler. Prostaglandin düzeyi ne kadar yüksek olursa, menstrüel kramplar daha şiddetlidir. Hormonal dengesizlik menstrüel krampların en sık nedenlerinden biridir.

  • Ancak, adet kramplarına yol açan başka faktörler de olabilir. Aşağıda, şiddetli adet ağrısı ve kramplara neden olduğu bilinen bazı sağlık durumları verilmiştir:
  • Dişi üreme organlarını etkileyen bir hastalık veya bir enfeksiyon olan Pelvik İnflamatuvar Hastalık (PID).
  • Uterin Fibroids olarak bilinen rahim duvarlarında kansersiz büyüme.
  • Servikal Stenoz, serviksin açılmasının oldukça küçük olduğu için kan akışını engeller. Bu, ağrı ile birlikte rahimdeki basıncın artmasına neden olur.
  • Adenomyoz olarak bilinen, rahmi kaplayan dokuların kas rahim duvarlarına doğru büyümeye başladığı bir durum.
  • Endometriozis olarak adlandırılan, uterus duvarlarını hizalaması gereken dokuların başta fallop tüpleri, pelvik dokular ve yumurtalıklar olmak üzere vücudun diğer kısımlarına implante edildiği çok acı verici bir sağlık durumu.
  • Menstrüel krampları deneyimlediğiniz her seferinde panik yapmamaya çalışın, çünkü bunlar her zaman büyük bir sağlık probleminin göstergesi değildir. Bununla birlikte, sorunun doğru bir şekilde belirlenebilmesi ve gerekirse tedavi edilebilmesi için sorunun kontrol edilmesi en iyisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.