Akıllı Asistanların Savaşı
TeknolojiGün geçtikçe mobil teknoloji üzerinde kullanım alanları ve kullanım yüzdelerimiz artıyor. Özellikle 3 ve 4G ağları, her yerde Wi-Fi ağının bulunabilmesi ve benzeri etmenler sayesinde Türkiye’de mobil kullanım epey artmış durumda. Sadece sosyal medya tarafında katılım çoğunlukta olsa da diğer sitelere de girmiyor değiliz, haber okumak, oyun indirmek, ilgi duyduğunuz web bloglarına girmek ve benzeri pek çok durum için akıllı telefonlar şu sıralar vazgeçilmezimiz olmuş durumda. Akıllı telefonların gün geçtikçe bizi esir etmesi bir yana, kocaman bilgisayarlar taşımaktan da kurtulmamız, bu küçük cihazları “hayat kurtarıcı” olarak görebilmemizi de sağlıyor.
Peki bu akıllı cihazların asistanları ne durumda? Bir zamanlar Apple ile yarışan Samsung’un kendi sesli asistanı SVoice, geliştirilmeyi bıraktı ve artık kendi halinde bir aplikasyon olarak yoluna devam etmekte. Apple tarafında Siri geliştirmeleri tam gaz yoluna devam ederken, Microsoft tarafından da geçtiğimiz yıllarda Cortana hamlesi geldi. Peki, bunların anlamı nedir? Yeni bir savaşa mı giriyoruz? Belki de evet; asistanların savaşı yavaş yavaş başlıyor. Global olarak Siri şu an özellikle verdiği dil destekleri ile epey önde görülse de, Cortana, onu kovalamaya devam ediyor. Bugün, sizlere Akıllı Asistanların Savaşı temalı yazımızla merhaba diyoruz.
Cortana vs. Siri yahut Siri vs. Cortana mümkün mü?
Elbette mümkün. Gün geçtikçe, Siri tarafında da Cortana tarafında da geliştirmeler devam ediyor. Gün geçtikçe daha fazla yenilik bize merhaba diyor ve özellikle Apple dil desteğinden sonra Cortana, diğer işletim sistemlerine de yayılmaya karar verdi. Tıpkı Blackberry tarafından sunulan BBM gibi Android ve IOS Store’de de bulunabilen Cortana, bugünden itibaren temeli Microsoft olsa da hemen hemen her yerde. Peki, ikisi hakkında bir karşılaştırma yaparsak hangisi kazanacaktır? Bunu söylemek biraz zor. Aslında, şu düzeyde Siri’nin açık bir biçimde önde olduğunu söyleyenler olacaktır ancak gelecek ahvalinde değerlendirecek olursak, işler değişkenlik gösterebilir ve gösterecektir de. Şimdi sizlerle bugüne kadar bu asistanlar ne yaptı, ne yapmadı; bunları inceleyecek ve elimizden geldiğince açıklayacağız.
SVoice
Bu başarısız denemeyi es geçmek olmaz aslında. Samsung’un bir nevi Siri’ye rakip olarak göstermeyi umduğu asistan olan SVoice, kapılarını S serisi ile açmıştı. Türkçe dil desteği de bulunan uygulamaya yorumlar fena değildi ve hatta dil desteği olunca, bu uygulamayı yahut asistanı kullanmak biraz daha zevkli geliyordu özellikle Türklere. Ancak, Siri kadar iyi ve stabil olamadı SVoice, zaten zamanla da geliştirmeyi durdurdular. Şu an için kendi halinde bir uygulama olan SVoice’ı hemen hemen tüm Samsung cihazlarında görebilirsiniz. Ancak sanıyoruz uygulama / asistan son demlerini yaşamakta.
Siri
Apple’ın en değer verdiği asistanı olan Siri, sizlere yardımcı olmak için tasarlandı. Uzun süre Türkçe dilinde beklediğimiz Siri de pek stabil olmasa da nihayet bizlerle buluştu. Siri, bir asistan olmasının yanında verdiği ölçüsüz ve komik cevaplarla, kullanıcılarını güldürmeyi de başarabildiğinden bir yapay zekadan fazlası olarak görülebiliyor çoğu zaman. Özellikle Türkçe değil de İngilizce dilinde dilediğinizce sohbet edebileceğiniz uygulamanın en güzel yanlarından biri de bu. Çıktığı ilk yıllarda çok fazla rağbet görmeyen ancak günümüzde epey fanı olan Siri’nin kaynak açılımı yapması imkansız, dolayısı ile diğer ortamlara port edilmesi yahut Apple tarafından yayımlanması da biraz zor görünüyor. Sonuç olarak, kullanım kolaylığı, muhabbet edilebilmesi -bu bizim için büyük özellik- özelliklerini sürekli güncellemesi bakımından Siri, kullanılabilir en iyi asistanlar arasında, birinci sırada yerini alıyor.
Cortana
Cortana, Microsoft’un geçtiğimiz yıllarda Beta sürümü ile karşımıza çıktığı asistan. Özellikle maç tahminleri yapabilmesi ve bunları doğru yapabilmesi ile ün salan Cortana, istatistiki verileri iyi tutabilmesi ile biliniyor. Ancak, Cortana’yı Siri’ye rakip gösterebileceğimiz en doğru sebeplerden biri kesinlikle çok hızlı gelişebilmesi. Gelişim süreci yalnızca iki ya da üç yıl olmasına rağmen Microsoft, bir anda harikalar yaratmayı başardı ve Cortana’yı güzel bir asistan haline getirdi. Dil konusunda belli başlı eksiklikleri olsa da günümüz koşullarında İngilizce ile de epey idare edebilen Cortana’nın yakın zamanda dil desteğinin de geleceğini ümit ediyoruz. Ancak, bilindiği üzere bu kolay bir iş değil. Özellikle Türkiye’nin mobil sektörde üçüncü dünya ülkesi olarak görülmesi ile bu durum epey zorlaşabiliyor. Şu sıra Android ve Ios için de yayınlanan Cortana‘nın henüz kararlı bir sürümü yok, var ise sadece Microsoft tarafında var. Siz de yakın zamanda ülkemize açılacak Cortana’yı kendi işletim sistemlerinizde deneyebilir ve bize yorum olarak dönebilirsiniz. Unutmayın ki, Cortana bir Microsoft işletim sistemi için kodlanmıştır ve Android yahut diğer işletim sistemleri tarafında çok stabil olsa da her özelliği bulunmayabilir. Yanılgıya düşmemeniz adına bu bilgilendirmeyi de yaptıktan sonra Cortana’nın kullanılmaya değer asistanlardan biri olduğunu belirtelim.
Söylediğimiz gibi, iki asistan arasında günümüz koşullarında karşılaştırma yapabilmemiz epey zor ancak yakın zamanda gelecek güncellemelerle özellikle Cortana’nın yerinde saymayacağını bizler çok iyi biliyoruz. Cortana vs. Siri kapışmasını şu an için açık ara Siri galibiyeti ile sonuçlandırsak da yakın zamanda bu kapışmanın çok daha ateşli olabileceğini belirtelim.
Görüşmek üzere.