Neden Linux?

Teknoloji
linux versus windows

Linux, gönüllerin sultanı olan ve özellikle web sunucularının sıklıkla tercih ettiği işletim sistemlerinden biri. Peki neden? Neden Linux’u hem bireysel hem de topluluk kullanımı yönünden kullanmalıyız yahut kullanıyorlar? Bunların cevabını bulmak için öncelikle belki de “Neden Windows değil?” sorusunun yanıtlarını aramak gerekiyor. Sahi, bu adamlar neden yaygın olan Windows’u kullanmıyorlar da Linux diye tutturmuşlar? Ya da neden biz, hosting seçimlerimizde sürekli Linux Hosting seçimini yapıyoruz; yahut, neden her zaman Linux dağıtımlarının daha iyi olduğu konuşuluyor da, Windows üzerinde sürekli sorunlar oluşuyor ve tabiri caizse bu durumdan artık gına geliyor? Bu soruların yanıtını bulabilmek için, bu yazıyı hazırlamayı uygun gördük. Öncelikle dilerseniz “Neden Windows Değil?” sorusu ile yazımıza bir giriş yapalım; sonrasında Linux’un özgür yazılım felsefesini açıklayacağız.

Neden Windows Değil?

Kapalı Sistem

Evet, yanlış duymadınız; Windows, kendi içerisinde kendine kapalı bir sistem ve dışarıya kapılarını açıp kendini hiçbir durumda özgürleştirmiyor. Özgürleştirecek gibi de görünmüyor. Kısacası, biz arkada neler olup bittiğini bırakın, bilgisayarımıza dilediğimiz ayrıntıları dahi döşeyemiyoruz, yahut ayarlamalar gerçekleştiremiyoruz. Denetim masası dışında ayrıntılı olarak ayar yapabileceğimiz bir mekanizmamız daha yok ve bu da çok sınırlı bir alana tekabül etmekte. “Hiç mi özelleştirme yapılamaz yahu bu zımbırtıda?” dediğinizi duyar gibiyiz. Yapılır efendim, yapılıyor; ancak binbir zorluklarla gerçekleştiriliyor ve biraz bilgisayar küpü olmak gerekiyor; son kullanıcı günümüzde komut satırı nedir, bilmezken; Windows’ta özelleştirme yapmak hayli zor onlar için.

Uzaktan Yönetim Bağlantısı

Evet, geldik hosting sağlayan abilerimize yahut sunucusunu uzaktan yönetmek isteyen şirketlere. Windows’u belli bir komut satırı aracılığı ile “asla” tamamı ile yönetemezsiniz. Muhakkak bir grafik arayüzü gerektiriyor kendisine ve bu da uzaktan yönetim için epey meşakkatli olabiliyor. Oysa, komut satırı ile yönetilmek her işletim sisteminin harcıdır ve özellikle uzaktan yönetimlerde büyük kolaylık sağlar. Windows’ta, bir grafik arayüzü olmaksızın bu yönetimi “uzaktan” gerçekleştirebilmek; çok zor.

Virüs Derdi

Evet, Windows tabiri caiz ise son kullanıcı bazında bir tekel oluşturmuş durumda ve bu tekelin çok kullanılmasından ötürü tüm virüsler –tamam, tüm demeyelim de, pek çoğu diyelim– Windows için üretilip hazırlanıyor. Saldırı, Windows tarafına sıklıkla gerçekleştiriliyor. Her gün onlarca virüs üretiliyor ve sanal ortama salınıyor. Bu da her an virüs, trojan, adware, spyware gibi zararlı yazılımlara bulaşabilmenize sebebiyet veriyor. Windows bunlara kendi içerisinde hiçbir zaman “doğru” bir sonuç bulamadı; buna Windows güvenlik duvarı da dahil. Bu sebepten sürekli üçüncü parti yazılımların esiri olup, en iyisini yüklemek durumunda kalıyoruz.

Hantallaşma

Windows, silinen ve kurulan her programın bilgisayarınız üzerinde izini bırakır. Bu izler çoğaldıkça ve kalıntılar arttıkça, bilgisayarınız, işletim sisteminiz pis bir eve tekabül eder ve siz pis bir evde yaşamayı kendinize “mecburen” reva görürsünüz. Format atmak yahut attırmak şimdilerde çok basit gibi görünse de, bilgileri depolamak, depoladıktan sonra format atmak ve format attıktan sonra bilgileri tekrar aynı sisteme taşımak, programları yeniden kurmak gibi zorluklar yaşamak; insanı delirtir. Hantallaşan bilgisayar da keza, öyle. Yani, bir nevi çıkmaza girer kullanıcı; bu sebepten Windows’un hantallaşması çok büyük bir sorundur.

Gelelim neden Linux kullandığımıza.

Neden Linux

Özgür Yazılım

Evet, yanlış duymadınız. Linux dağıtımları ve Linux çekirdeği üzerinde; GPL Lisansı gereği özgürsünüz. Yani, her durumda Linux içerisindeki dilediğiniz programı özelleştirebilir ve ihtiyacınız dahilinde bir şeyler ekleyin, ihtiyacınız olmadığı takdirde bunları çıkarabilirsiniz. Zira, açık kaynak kodlar ve tamamı ile halka açık dağıtım ve programlara sahiptir Linux.

Daha İyi Performans

Linux üzerinde, şu an Windows kurulu cihazınızdan daha iyi performans alabilirsiniz. Bunu garanti etmek gayet mümkün çünkü çoğu Linux dağıtımı bağımlılıklarından uzak ve “dilediğiniz zaman yükleyebileceğiniz” paket yönetim sistemlerinden oluşur ve siz “saf” bir işletim sistemi yüklersiniz. Hem bu sayede hem de Linux’un yapısı sayesinde hem oyun, hem grafik hem de pek çok noktada çok daha iyi performans alırsınız.

Güvenli

Birincisi, her şeyin saf halde ve net olması, açık kaynaklı olması; güvende hissetmenizi sağlayan en temel etkenlerden biri. İkincisi ise, Linux’ta neredeyse virüs denen şeylerden eser yok ve virüs üretimi de yok.

Ücretsiz

Linux’ta pek çok işi ve donanım bağımlılığını ücretsiz halledebiliyorsunuz. Keza, programları da öyle. Sadece bir boş cd yahut flash disk parası ödeyerek; herhangi bir Linux dağıtımını boot ediyor ve bilgisayarınıza kuruyorsunuz, sonrasında tüm eklentileri ile işletim sisteminiz kurulmuş oluyor. Mağazasındaki pek çok uygulama ücretsiz ve bunları dilediğinizce kullanabilmeniz mümkün. Örneğin, Windows üzerinde Microsoft Office yazılımına vereceğiniz yüzlerce doların haddi hesabı yok ancak Linux tarafında açık kaynaklı, hiçbir eksiği olmayan ve kullanıcı dostu Libre Office uygulaması mevcut.

Pek Çok Dağıtım Seçeneği

Linux, içerisinde pek çok Distro bulunduran çekirdektir. Çekirdekten üretilen işletim sistemleri yani. Ubuntu, Linux Mint, Arch, Elementary Os gibi pek çok dağıtımı bulunan Linux’un size hitap eden herhangi bir dağıtımını seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Farklı özellikleri bulunan bu dağıtımları dilediğiniz gibi araştırabilir ve içerisinde özelleştirmeler dahi yapabilirsiniz.

Bu ve bunun gibi yukarıda açıkladığımız yahut açıklayamadığımız pek çok neden, bir Linux dağıtımı edinmeniz için; haklı sebeplerden.

Görüşmek üzere.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.