YGS ve LYS’den Tercih Edilebilecek Yeni ve Parlak Meslekler

Eğitim
YGS’den_Tercih_Yapilabilecek_En_Parlak_4_Meslek

Günümüzde sürekli gelişen teknoloji anabilimlerin kendi içerisinde sürekli bölünmesine ve birçok bilim dalından türeyen yeni mesleklere dönüşmektedir. Bu şekilde her anabilim dallarında uzman kişiler yetiştirilmekte ve daha hızlı gelişme hedeflenmektedir. Bu konumuzda YGS ve LYS’den tercih edilebilen, eğitim sistemimize yeni yeni katılan bazı meslek dallarından bahsedeceğiz.

AB İlişkileri Uzmanlığı: Ülkemizde Kıbrıs ve İstanbul’da özel üniversitelerde yer alan, AB ile Türkiye arası ilişkilerle ilgili bilgi alan, AB komisyonlarında çalışan ve AB ile ilgili uyum sürecinde gerekli aşamaları planlayan uzmanların yetiştirildiği bir bölümdür. Bölümden mezun olan kişiler için İngilizce vazgeçilmez bir kriterdir. Bakanlığa atamalarda yetenek sınavı ve yabancı dil gerekliliği vardır. Devlette çalışan bu meslekteki kişiler 3300 TL’lik bir maaşla çalışmaya başlarlar.

Kıbrıstaki ünversitlerde puanları düşük, İstanbul’daki özel üniversitelerde TAM burslu bölümleri yüksek puanla alım yapmaktadır.

Odyoloji: Kulak ve İşitme duyularıyla ilgili çalışma yapan bir sağlık bölümüdür. Günümüzde oldukça popüler hale gelmiş ve yüksek puanlarla öğrenci almıştır. Devlet himayesinde rahatlıkla çalışma imkanı bulabilen odyologlara, özel sektörde de ciddi manada ihtiyaç duyulmaktadır. Şu anda yeterli mezun sayısı verilmediğinde ihtiyaç oldukça fazladır ve maaşları da bu denli yüksektir. Odyologların diğer bir avantajı ise kendi kulak sağlığı merkezlerini kurabilmeleridir. Devlette maaşlarının 3500 TL ve üstünde olduğu, özel sektörde tecrübesine göre 4500 TL’den fazla olduğu bilinmektedir.

Bu bölüm az sayıda üniversitede yüksek puanlarla alım yapmaktadır. Sıralama olarak 20 bin civarında ve altında, puan olarak ise 415 puan üstünün yerleşebildiğin ön görülmektedir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği: Bu bölüm yurtdışında inanılmaz işlere imza atan ve çok geliştirilmiş bir bölümdür. Ancak ülkemizde çok fazla imkan olmamasında ve gerekli ilgiyi görememesinden dolayı biraz pasif kalmıştır. İş alanı çok geniştir ve yurtdışında çalışma imkanı da bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olan kişiler ‘’Biyolog’’ unvanını aldıklarından ilaç endüstrisi, su artıma tesisleri ve bu gibi birçok kalite kontrol noktalarında iş bulabilmektedir.

Bu bölümün asıl öğrenci yetiştirme hedefi ise bilim adamı ortaya çıkartmak ve gizli organizmalardan yeni icatlar türetmektir. Ülkemizde henüz bir çalışmalara olanak sağlayacak bir altyapı yoktur. Ancak Tubitak bünyesinde de çalışan biyologlar bu altyapıyı ileriki süreçte oluşturulabileceğini savunmaktadır. Maaşları genellikle 2000 TL ile başlayan biyologlar, kendini geliştirdikçe maaşlarını katlayabilmektedir. Yurtdışında maaş seçenekleri ise daha avantajlıdır.

Bu meslekte ün yapmış üniversiteler yüksek puanlarla alım yaparken, bazı devlet üniversitelerinde ise bu bölümün puanları düşüş göstermektedir. Yeni olmasının ilgisizliği bu bölümde de görülmektedir.

Biyomedikal Mühendisliği: Makine mühendisliğinden ayrılan ve iş alanı geniş olan bir mühendislik seçeneğidir. Geçtiğimiz senelerde çok az üniversitede bulunan ancak her geçen gün sayısı artan, geleceği parlak mesleklerden bir tanesidir. Sağlık sektöründe kullanılan cihazların üretimi ile ilgi çalışma yapan bu mühendislik dalı geniş bir çalışma hacmine sahiptir. Devlet bünyesinde ve özel sektörde çalışma imkanına sahip olan bu mühendislikte maaşlar ise genellikle 2500 TL’den başlamaktadır. Ülkemizde hala bu mühendislikteki elemanlara ihtiyaç vardır.

Bu bölümde genellikle puanlar üniversitelere göre değişiklik göstermektedir. Puanlamanın 440 ila 260 arasında değiştiği görülmektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği: Ülkemizde en fazla ihtiyaç duyulan ancak gerektiği kadar ilgi görmeyen ve geleceğin en parlak meslekleri arasında gösterine bir mühendislik dalıdır. Bu mühendislikte ihtiyaç fazlayken henüz yeterli mezun sayısına ulaşılamadığında ciddi bir talep oluşturulmaktadır. İş şartlarının biraz zorlu olması ise bu mesleğe olan ilgiyi azaltmaktadır.

Bu meslekte metal ve alaşımlar kullanılarak hammadde veya malzeme üretimi yapılmaktadır. Özel kuruluşlarda maaşların 3000 TL’den fazla olduğu bilinirken, devlette de 2500 civarında maaşlarla başlanmaktadır. Endüstriyel işletmelerde, ısıl işlem ve metal üretme fabrikalarında, haddahanelerde, demir döküm fabrikalarında ve daha birçok alanda çalışabilme şansına sahiptir.

Bu bölüme olan ilgi az ve bu sebeple de başarı sıralaması da düşüktür. Bu sayede öğrencilerin kolaylıkla yerleşebileceği bir bölümdür. Puanları 200’den başlayıp 440 puana kadar yüksele bilmektedir.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon: Geçtiğimiz günlerde devlet korumasına alınan ve puanı yüksek olan meslek dallarından bir tanesidir. Devlette şu anda ihtiyacın fazla olması ancak mezunlarının özeli tercih etmesi sebebiyle ciddi manada rağbet görmeye başlamıştır. Maaşlarının 3500 TL’den fazla olması ve sağlık sektöründe olması bu mesleği cazip kılmaktadır.

Bu meslek fizik tedavi uzmanlığıyla karıştırılmaktadır. Bu meslek tanı koyma veya ilaç yazma gibi yetkilere sahip değildir. Fizik tedavi uzmanlarının koydukları tanılara göre özel muayeneler ve antrenmanları hastalara uygulamakta ve özel masaj uygulamalarını yönetmektedir. Bu meslek dalının özelde ve devlette çalışabilme ihtimalinin yanı sıra kendi muayenehanesini de açabilmesi mümkündür.

YGS-2 ve MF-3 puan türü ile bu bölüm alım yapmakta ve başarı sıralamasının devlet üniversitelerinden 35 binin altında kaldığı belirtilmektedir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.