Android uygulamaları içerisinde en gerekli uygulamalardan biri de elbette Pocket. Play Store tarafından “En iyi geliştirici” ödülüne sahip bu uygulama, okuma alışkanlığınızı ve programınızı bambaşka bir yöne çekiyor. Uygulamanın amacı, beğendiğiniz makale, yazı, haber, görsel, video gibi web içeriklerini sonra okuyup/incelemeniz için çevrimdışı bir şekilde saklamak. Çevrimdışı bir şekilde saklamaktan kastımız nedir? Şöyle ki, internet bağlantınız olmayan yerlerde dahi Pocket’e aktardığınız her içerik görüntülenebiliyor. Salt yazı olarak da değil, görseller dahilinde. Sınırsız depolama alanına sahip olan uygulamayı yan uygulamalar ile kullanarak gündem okuma ihtiyacınızı da rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Örneğin, uygulamayı haber sitelerinin rss kaynakları ile ilişkilendilerek beğendiğiniz haber kategorilerinin gündelik olarak Pocket hesabınıza düşmesini sağlayabilir, böylece işinize, okulunuza, evinize giderken toplu taşıma araçlarında dahi; internet paketiniz gerekmeksizin Wi-Fi ağı ile yaptığı senkronizasyon sayesinde bu içeriklere erişebilirsiniz. Birçok platformda kullanabileceğiniz uygulama ayrıca bu platformlar arasında da senkronize olma özelliğine sahip ve örneğin masaüstü bilgisayarınız üzerinde kaydettiğiniz bir içeriği kolayca Android ya da IOS cihazınızda görebilmeniz mümkün. Günümüzde özellikle Kindle türevinde cihazlara gönderilme yolları popüler hale gelen bu uygulamayı yan araçları ile kullanabilmek yukarıda belirttiğimiz üzere önem arz eden etmenlerden biri. Zira, uygulamayı küçük bir Google araştırması ile hangi uygulamalarla ilişkilendirebileceğinizi görebilir ve hatta Pocket’inizin gücünü on kaplan gücüne çıkarabilirsiniz. Salt kullanımı basit, eklenti ve yamaları ile kullanımı biraz çetrefilli ancak yine de ufak araştırmalarla çözebileceğiniz türden çetrefiller bunlar. Öncelikle salt kullanmanızı, ardından kendi içerisinde geliştirmeye açmanızı öneriyorum. Tabii, okumayı seviyor ve “ben işimi pratikleştirmek isterim” diyorsanız.
Uygulama Bağlantısı: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ideashower.readitlater.pro
Snapseed
Android cihazınızın marketi olan Google Play’de, bugünlerde onlarca fotoğraf düzenleme uygulaması bulunuyor. Her biri birbirinden daha iyi olmaya çalışan uygulamalardan ya da bugünlerde hangi fotoğraf düzenleme efektinin popüler olduğunu belirleyip, o yöne odaklı bir program yaparak; para kazanmayı seçen kod yazarlarının programlarından oluşuyor. Prensipleri bu iki yönde yoğunlaşan fotoğraf düzenleme uygulamalarının popüleritesinden bahsetmemize dahi gerek yok diye düşünüyorum. Gelelim, bunlar arasından sıyrılmayı başaran uygulamalara. Bu uygulamalar, diğer uygulamaların aksine esaslı ve orijinal özellikler sunarak, başarılı olmayı kafasına koymuş olan şirketler tarafından yazılmaktadır. Bunlardan biri de elbette Snapseed. Android geliştiricisi Google tarafından geliştirilen bir fotoğraf düzenleme uygulaması olan Snapseed ile harikalar yaratmak; günümüzde epey basit. Geçtiğimiz aylarda basitleştirilmiş arayüzü ile kullanıma bir kez daha sunulan Snapseed, Google bünyesinde çalışan geliştiriciler tarafından size en iyi fotoğraf düzenleme deneyimini vadediyor. Küçük bir Google araması ile ne gibi harikalar yarattığını kolayca görebileceğiniz Snapseed’i kendinizde deneyerek deneyimlerinizi bu yazı altından paylaşabilirsiniz. Kötü çekilmiş, parlayan, yüksek kontrast sahibi fotoğraflarınızı düzgünleştirebileceğiniz bu fotoğraf düzenleme uygulaması ile fotoğraflarınıza günümüzü popüler efektlerini de ekleyebilirsiniz. Uygulama içi herhangi bir ücrete de tabi olmadığınızı belirtmek gerek. Snapseed ile her şey ücretsiz ve güzel hale geliyor.
Uygulama Bağlantısı: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed
Duolingo
Günümüzün en büyük problemlerinden biri dil öğrenmek ya da öğrendiğin dili kullanılmadığından ötürü unutmaktan geçen; yabancı dil problemleridir. Bir yabancı dili öğrenmek kolay olabilir ancak pratikte konuşmak ya da birebir iletişim denen şey; öğrendiğimiz gramer bilgilerinin çok ötesinde bir durumdur ve konuşma becerisi; pratikten geçmektedir. Türkiye’de yaşayıp, hele ki turistik bir şehirde olmadığınızı varsayarsak; bu pratikler çok zor bir hal alır ve Türkiye şartlarında ne kadar öğrenebildiğinizin şüpheli olduğu dili tamamı ile unutabilirsiniz. İşte bu gibi durumlarda akıllı cihazınız yardımcınız olabilir. Duolingo, dil seçenekleri ile dilediğiniz yabancı dili pratik bir şekilde öğrenmenizi sağlayacak bir Android uygulamasıdır. Gramer, konuşma ve okuma becerilerinizi olabildiğince tartmaya ve tarafınıza öğretmeye çalışan uygulama aynı zamanda eğlenceli ve vakit geçirilebilen türden bir uygulama olduğundan; bu uygulamayı kullanırken ders çalışıyorum hissine kapılmazsınız. Yaptığınız her pratik size doğrudan puan olarak döndüğünden kullandıkça kullanmak ve öğrenmek isteyeceğiniz bu uygulamaya da bedelsiz bir şekilde sahip olabilirsiniz. En güzel özelliklerinden birinin uygulamayı kullanmayı unuttuğunuz günaşırı vakitlerde size bildirim olarak iletmesi olan bu yararlı kuşa, aşağıdaki bağlantıdan erişebilir, kullanmaya başlayabilirsiniz. Aynı zamanda Facebook bağlantısı ile kullanan arkadaşlarınızla rekabet halinde olabilmeniz de mümkün.
Uygulama Bağlantısı: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.duolingo
Themer
Telefonunuzun sıradan görünümünden sıkıldınız mı? Elbette her telefon markasının kendine özgü launcher denen ekran görünüm prensibi var ancak ne kadar güzel olursa olsun, aynı görüntüye, bir süre sonra bakmaktan sıkılabiliyor insan. Özelleştirme, kişiselleştirme kavramları, insanların Android işletim sistemli cihaz seçimlerinde belki de en önemli iki kavram. IOS tarafında özelleştirilemeyen her şey Android’de kolay bir biçimde özelleştirilebiliyor ve bunlardan biri de elbette Android cihazınızın teması. Themer, beta sürümü ile telefonunuza yepyeni bir görünüm vermek amacı ile yazılmış uygulamalardan biri. Amacı, kendisinin ve kullanıcılarının yaptığı temaları Android cihazlara entegre etmek ve böylece cihazın yeni bir kimlik edinmesini sağlamak. Tema arşivinde şu an itibari ile yüzlerce teması mevcut olan Themer, sadece kendisinin değil kullanıcılarının yaptığı temaları da yayınlamaktan memnuniyet duyuyor ve kullanıcı temaları arasında gerçekten müthiş temalar da var. Ram kullanımı ve şarjın erken bitmesi gibi sorunlardan müzdarip olanlar bu uygulamayı kullanmaktan elbette çekinebilirler, doğaldır ancak onlar da yine kullanıcıların yaptığı, çok uygulama ile etkileşim içine girmeyen temaları seçebilir ve yükleyebilirler. Bazı temalar yan uygulamaların yüklenmesini gerektirirken bazı temalar var olan, halihazırdaki uygulamaları kullanarak bunun önüne geçmekte. Bu durum belirttiğimiz üzere kullandığınız ya da kullanmak istediğiniz temaya göre değişiklik göstermektedir. Uygulamayı aşağıdaki bağlantıdan indirerek telefonunuz için yepyeni bir görünüm atayabilirsiniz.
Uygulama Bağlantısı: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mycolorscreen.themer