2015 YGS-LYS Genel Durum Değerlendirmesi
Eğitim2015-2016 eğitim yılının tamamlanması ve sınavların sonuçlanmasıyla birlikte öğrenciler için üniversite heyecanı başladı. Bu yıl yapılan YGS ve LYS sınavları gündemde büyük yankı uyandırırken, geçmişe oranla çok fazla tartışma konusu oldu. Bu konumuzda YGS ve LYS sınavları ile ilgili durum değerlendirmesi ve geleceğe dair tespitler yapacağız.
Bu Sene Puanlar Düşecek Mi?
YGS sınavının geçtiğimiz dönemlere oranla oldukça zor olduğu ve 2014 yılına göre yaklaşık 15 puanlık bir oynamanın olduğu belirtiliyor. YGS sınavının öğrencileri zorlaması puanlarda ciddi rakamlarda düşüşlerin oluşmasına sebep olacak gibi gözüküyor. LYS sınavında Matematik ve Geometri sınavlarının da 2013 seviyesinden bir tık fazla olduğu, ancak diğer senelerden çok daha zor olduğu belirtiliyor. İki sınavın birden zorluk seviyesinin yüksek olması MF alanı için ciddi manada puan düşüşlerine yol açacak gibi gözüküyor.
TM alanı için ise puan düşüşlerinin daha optimum olacağı düşünüyor. Ancak TM-3’e geçen Hukuk bölümüyle birlikte tercih alanı genişlediği için PDR, Psikoloji gibi bölümlerde puan düşüşlerinin olması bekleniyor.
Sözel alan öğrencilerine yapılan bu seneki LYS sınavlarının geçen senelere oranla daha basit kalması da YGS sınavında alınan puanların etkisi azaltacak gibi gözüküyor. Sözel alanında puanlardaki düşüşlerin minimum seviyede olacağı ön görülüyor.
Matematik Ve Geometrinin Sınava Etkisi Ne Olacak?
2015 LYS 1 sınavı bu seneye damgasını vurdu. Öğrencilerin gündeminde büyük yankı uyandıran bu sınavda öğrencilerin 30-40 net arasında büyük yığılmalar yaşayacağı beklenirken, yüksek sıralamadaki kişilerin büyük bir kısmının da bu yığılmalar arasında kaldığı belirtilmektedir. Matematik sınavında kolay bir 30 soruluk kısım bulunurken, soru tarzları genelde alışılmadık ve yorumlama isteyen sorulardan oluşuyordu.
Geometri kısmı ise gelmiş geçmiş en zor sorulardan oluşuyordu. Geometri kısmında çok sayıda öğrencinin sıkıntı çektiği bilinirken, sınava giren öğretmenler Geometri’nin bu sene çok fazla belirleyici olacağını belirtiyor. Bu sene Matematik ve Geometri iyi bir başarı yakalayan kişiler için çok iyi bir belirleyici olacakken, ortalama bir net yapan kişilerde yığılma olduğundan çok fazla etki göstermeyecektir.
Hangi Alan Dalındaki Öğrenciler Bu Sınavdan Avantajlı Çıktı?
YGS ve LYS sınavındaki genel duruma göre bu sınavdan avantajlı çıkan alan dalları TM ve Sözel öğrencileri oldu. Matematiğin genel zorluğu ve yapılabilir 30 sorusu TM öğrencileri için çok fazla sıkıntı çıkarmazken, MF’den TM’ye geçecek öğrencileri ciddi manada etkiledi. Bu yüzden de TM öğrencileri anlık değişen MF öğrencilerinin TM puanlarına oranla bir tık öne geçti. Edebiyat sınavının bilgi ağırlıklı sorulması da bu durumu daha da pekiştirdi.
Sözel öğrenciler ise LYS-3 ve LYS-4 sınavlarının geçen senelere göre daha basit hazırlanması sebebiyle bu sene iyi performanslar gösterdi. Ancak YGS’de Türkçenin zor oluşundan yoğun miktarda etkilenmeleri avantajlarının bir miktar azalttı.
Sayısal öğrenciler ise bu sınavdan avantajlı çıkamayan öğrenciler grubunu oluşturdu. Matematiğin zor oluşu ve Fen sınavının kolay yapılmasıyla dengelenemeye başladı. Ancak bu sınavda büyük oranda öğrencinin başarı göstermesi avantaj sağlama yönünü yeniden Matematik ve Geometri sınavlarındaki başarıya döndürdü.