Yurt Dışından Gelen Cihazları Türkiye’de Kullanma (Telefon Pasaport Kaydı)

Mobil, Teknoloji
telefon_pasaport_kaydi

Genellikle ülkemizde tüketim ve lüks adı altında kanuna uygun olarak tüketiciye yansıtılan birçok vergi akıllı cihaz fiyatlarının yüksek fiyatlara sahip olmasına neden oluyor. Bu nedenle tüketiciler ise yurt dışından cihazlar getirerek İMEİ işlemlerini yaptırması ile ülkemizde kullanıma uygun hale getiriyor. Yurt dışından getirilen cihazların 4 ay içerisinde cep telefonu imei kaydı yapılması gerekmektedir.

Bu işlemleri doğru şekilde yapmak içinse prosedürleri iyi bilmeniz gerekmektedir. Bizler de sizlere bu konuda yapılması gerekenleri adım adım aktarmaya çalışacağız.

Birinci aşamada 4 ay içerisinde yurt dışı çıkış ve girişi yapmış birinin veya sizin pasaportunuz gerekiyor. Pasaportun illa size ait olması da gerekmemektedir. Bu nedenle eş, dost veya çevrenizden yararlanmanız da mümkündür.

İkinci aşamada resmi işlemleri bir hayli kolaya indirgeyen E-devlet panelinize girmeniz gerekiyor. E-devlet sitesinin arama bölümünden “IMEI” kelimesini arattığınızda çıkan sonuçlardan “IMEI KAYDET” menüsüne tıklayınız.

Karşınıza bir uyarı mesajı çıkacaktır. Bu mesajda yapılması gereken noktalar ve dikkat edilmesi gereken hususlar yer alıyor. “Devam Et” butonuna basarak bir sonraki pencereye geçiş yapabilirsiniz.

Şimdi ise karşınıza gerekli bilgilerin istendiği detaylı bir form gelecektir. Başvuru Türü olarak “Kendim başvuru yapacağım” seçeneğini seçili bırakın. Altındaki yerde ise Cihaz bilgileri için IMEI gireceğiniz alanı görebilirsiniz.

IMEI numarasını öğrenmek için telefonunuzdan #06# girerek arama tuşuna basabilirsiniz. Karşınıza imei numarası gelecektir. Bu numarayı IMEI No 1 bölümüne yazınız.

Yurda Giriş Yapılan Belge Türü kısmından “Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu” seçeneğini işaretleyiniz. Pasaport türü olarak ise “Yeni Tip Çipli e-Pasaport (Tüm Tipler) seçerek pasaport no kısmına geçin. Kullanacağınız pasaportun Pasaport No’sunu girin. Son olarak ise Yurda Giriş Tarihini girerek en üstte yer alan Cep Telefonu Harcı Ödeme bağlantısına tıklayın.

Şimdi ise sırada kayıt altına aldığımız cep telefonu için gereken Cep Telefonu Harcı Ödeme işlemini gerçekleştireceğiz. Formun üzerinde yer alan Cep Telefonu Harcı Ödeme bağlantısından İnternet Vergi Dairesi üzerinden harcı yatırabilirsiniz. Aynı zamanda Garanti Bankası, Denizbank ve İş Bankası’nın online bankacılık menüsünde bu imkan sunulmaktadır. İlgili menüye girince ödeyeceğiniz tutarda karşınıza otomatik olarak gelecektir.

Burada başlangıç ve bitiş tarihlerinde hiç değişik yapmayın. Ardından Ödeme şekli olarak “Kendi Adıma” seçili kalsın IMEI NO kısmında telefonunuzdan aldığınız imei numarasını giriniz. Eğer pasaport başkası adına ise Başkası adına seçeneğini seçerek istenen bilgileri doldurunuz.

Ödeme kısmını tamamladıktan sonra tekrar E-devletin ilgili sayfasına geleceksiniz ve Gelir İdaresi Başkanlığı ödemenizi onaylamıştır. Başvurunuza devam edebilirsiniz şeklinde bir uyarı gelecektir. Bundan sonra aşağıda yer alan “Onayla” butonuna tıklayarak telefon pasaport kaydı işlemini tamamlamış olacaksınız. Ekranda ise “Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz” olarak bir tabir göreceksiniz. Telefonunuz ise artık ülkemizde kullanıma uygun hale gelecek ve size herhangi bir sorun çıkarmayacaktır.

Bu işlemler sırasında herhangi bir sorun yaşadıysanız veya aklınıza takılan bir sorunuz var ise konu altında yer alan yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz. En kısa sürede cevaplamaya çalışacağız.



Comments

  1. Annem icin telefon kaydettirirken, kendi adima odedim harci. Annemin adiyla mi odemem gerekiyordu? Bu durumda o harc yandi mi?

    1. Harç yanmaz, bağlı olduğunuz vergi dairesine giderek durumu anlatırsanız yardımcı olacaklardır. Ya onu size iade ederler yeniden yatırırsınız, ya da yaptığınız işlemi devam ettirebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.