Responsive Tasarım ve SEO

Teknoloji, Webmaster
Responsive Tasarım ve SEO

Bu yazımızda sizlerle Responsive Tasarım ve SEO’dan bahsedeceğiz. Özellikle, günümüzün modern tasarımlarında beliren “responsive” sözcüğü, çoğu insanın aklını kurcalar; nedir bu responsive, ne kadar siteye? Neden Responsive tasarımlar tercih edilmelidir ki sitelerde? Evet, bu tarz pek çok sorunun yanıtını bugün alacaksınız. Özellikle bu yazı itibarı ile değil de araştırma yapmanız dahilinde ulaşabileceğiniz pek çok kaynak ve okuma dizisi mevcut. Bunları da okuyarak, taban olarak aldığınız buradaki bilgileri, pekiştirebilirsiniz.

Responsive Nedir?

Responsive, İngilizce bir kelimedir ve yaygın olarak “elastik” anlamında kullanılabilir. Yaygın görüş, esneyebilen olan anlamına geldiğini söyler ve bu doğrudur.

Responsive Tasarım Nedir?

Peki, Responsive tasarım nedir? Tasarım esner mi? Evet, esner; tasarım da esner. Günümüzde, özellikle WordPress üzerinde yayınlanan pek çok temada beliren “Responsive” vurgusu, tasarımı satın almak isteyenler için önemli bir seçenek haline gelmiş durumda. Responsive Tasarım, girdiğiniz sitenin her cihaza uyumlu bir şekilde görüntülenmesini sağlayan tasarım şeklidir. Bu, pek çok kez mobil uyumlu tasarım olarak da anılsa da, günümüzde artık Responsive Tasarım olarak geçer. Tablet, telefon, televizyon büyüklüğündeki monitör, notebook, laptop gibi pek çok ekrandan “uyumlu” bir şekilde, yalnızca Responsive sistemleri görüntüleyebilirsiniz. Aksi durumda, tasarımlar masaüstü tasarımına göre şekillenmiş ise, pek çok zaman diğer cihazlarda uyumsuz ve bozuk görüntülenebilir.

Responsive Tasarım Nasıl Yapılır?

WordPress üzerinden tema giydirme işlemlerinde, Responsive tasarım yapabilmek için öncelikle html, css ve php bilgimizin olması gerekiyor. JQery gibi dilleri de biliyorsanız aslında tadından yenmez ancak sadece düzenleme işlemi güttüğünüzden, sıfırdan bir tema yapmayacağınızdan ötürü; bu tasarımı, bu bilgilerle responsive hale getirebilirsiniz. Kısa bir sürede responsive tasarım haline gelebilmesi için var olan tasarımınızın olabildiğince temiz kodlanmış olması da gerekiyor. Sıfırdan bir tasarım yapıp, içerisine responsive özellikler gömmek istiyorsanız, bu da sizin programlama ve tasarım dilleri bilginize bağlı olarak, zorluk derecesini değiştirmektedir. Pek çok insan bir haftada bir wordpress temasını çizip tasarlayabilirken pek çok insan bir buçuk ayda bitiremez bazı şeyleri. Bu sebeple, responsive tasarım yapmadan önce, tema yapabilme yetinizin gelişmesi şart. Keza, programlama ve tasarım dillerine, programlarına hakimiyetinizin de öyle.

Responsive Tasarım Satın Alınmalı mı?

Aslında, bu bir soru dahi olamayacak kadar; açık cevabı olan bir soru ancak, pek çok insan responsive tasarımın ne olduğunu bile bilmediğinden ötürü, bu tür sorgulamaları da gerçekleştirmiyor değil. Evet, elbette Responsive tasarımlı temalar daha fazla tercih edilmeli ve satın alınmalıdır. Aksi durumda insanlar mobil cihaz uyumlu olmayan sitenizin masaüstü versiyonunda, mobil cihazları ile hiçbir şey yapamayabilirler. Bu da Responsive Tasarım ve SEO konusunda, olumsuz bir not almanızı sağlar.

Responsive Tasarım ve SEO

Responsive Tasarım ve SEO konusunda söyleyebileceğimiz ilk şey, kesinlikle responsive tasarımların hit değerlerinize etkisinin oldukça büyük olduğudur. Öyle ki, pek çok insan bunun böyle olduğunu bilmez. Pek çok SEO uzmanı, siteniz eğer masaüstü tasarımdan ibaret bir site ise ilk işini Responsive tasarımınız üzerine yoğunlaştırır. Zira, SEO ziyaretçi oranına denktir. Ziyaretçi, sitenizi gelir, beğenir ve izlerse; sürekli izlemeye devam eder; dolayısı ile sürekli girmeye de. Ancak, mobil cihaz üzerinden sitenize giriş yapan bir insan masaüstü versiyonu ile karışık bir site karşısında, ne yapacağını neredeyse bilemez hale gelir. Bu durum, zordur ve kullanıcının sitenizde dolaşmamasına, hatta çıkış yapmasına sebep olur.

Sitenizde mobil hit istiyorsanız, muhakkak mobil uyumlu responsive bir tasarım yaptırmanız gerekmekte. Aksi durumda, mobil hit dahilinde hiçbir mobil cihazdan, kolay kolay hit alamazsınız. Girenler de, masaüstü tasarımı görüp çıkar ki bu analizlerinizin hemen çıkma oranlarında büyük bir yükselmeye sebep olur. Oysa, kullanıcının sitenizde gezmesi, SEO’ya en büyük etkilerden biridir, belki de en mühimidir.

Css’te temiz çalışmak, Responsive tasarımın bir gereğidir ve sizler Responsive tasarımlı bir site alırsanız hem açılış hızı hem de pek çok şeyin siteniz dahilinde hızlandığını ve geliştiğini gözlemleyebilirsiniz. Bir sitenin açılış hızı ve temiz kod yapısı, seo açısından önemli etmenlerden bir diğeridir. Bu sebeplerden ötürü responsive bir temaya sahip olmanız gerekir.

Responsive bir tasarım, sizin ve siteniz için en doğru yol olan WordPress temaları ile sağlanabilmektedir; ancak eğer büyük bir projeye adım atmak istiyorsanız, scriptinizi emin ellere yazdırabilir ve geliştiricilerden destek alabilirsiniz. WordPress’e nazaran sıfır bir script yazdırmak ve tasarımını döktürmek, sizin için çok daha iyi ve sağlıklı bir yoldur, en azından çok büyük projeleriniz için bu böyledir.

Responsive Dönüşümü Pahalı mıdır?

Scriptiniz yahut temanız için Responsive tasarıma dönüştürme konusu, yeni bir tema alacak durumunuz yoksa yahut temanızı ya da scriptinizi değiştirmek istemiyorsanız mümkün bir durumdur. Kod yapısına, kirliliğe yahut temizliğine; sitenin yazılımsal olarak büyüklüğüne bakarak her geliştirici temanızı ya da scriptinizi responsive tasarıma dönüştürmek için sizlere tekliflerde bulunabilir. En doğru yol, düzgün bir piyasa araştırması yaparak bu doğrultuda kararlar vermektir. Aksi durumda, hem tabiri caiz ise kazıklanabilir, hem de tasarımınızda sonradan çıkan sorunlarda, herhangi bir destek dahi alamayabilirsiniz. Bu sebepten referansı bol ve güvenilir bir yazılımcı tercih etmenizde yarar var.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.