Astım Neden Olur ve Tedavisi Nedir?
SağlıkGünümüz şartlarında gerek soluduğumuz havanın kirlenmesi gerek çevre kirliliği gerekse de iklim koşullarından dolayı en çok karşılaştığımız hastalıklardan birisidir astım. Bu yazımızda astımın neden olduğunu ve tedavisinin de nasıl olduğunu anlatacak sizlere faydalı olmak amacıyla bu hastalığı en ince ayrıntısına kadar irdelemeye çalışacağız. Aldığımız havayı akciğerlerimize ileten organa broş adı verilir. Bu bronşlar çeşitli sebeplerden dolayı aşırı kasılabilir. Ve hava yolları daralır. Hava yolları daraldığı için de nefes alma ve verme biraz güçleşir. Bu bronş kasılmalarına ise astım adı verilir. Astım hastaları bazı maddelere karşı duyarlıdır. Bu hassas olunan maddeler hastalarda hırıltılı nefes alma ve öksürme gibi problemleri ortaya çıkarabilir.
Astımın ortaya çıkmasında çevresel faktörlerin olduğu kadar kalıtımın da çok büyük bir önemi vardır. Ancak astımın büyük bir kısmının nedeni alerjik faktörlerdir. Örneğin çiçek, ev tozu, evde yaşayan bazı böcek türleri, kedi tüyü vs. Bunun yanında nem de astımı etkileyen faktörler arasındadır. Bazı maddeler de vücudun ters tepki verdiği maddelerdir. Bunlar; sigara dumanı, kirli hava, tebeşir tozu, kömür tozu, parfüm gibi maddelerdir. Astıma yakalanmamak için özellikle sigaradan uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca bu maddeleri kullanan meslekleri yapanlar da astım hastalığına yakalanabilirler. Kuaförlük, mobilyacılık, fırıncılık gibi meslekler bu meslek grupları içerisindedir.
Astım hastalığının değişik tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de rahatlatıcılar alarak normal nefes almaya başlama ve astımın etkisini en aza indirmektir. Genellikle astımın ilk aşamasında kullanılır bu yöntem teşhis konulduktan sonra uygulanmaya başlayan bu yöntem hastalığın belirtilerini ve hastalığı yok eder hastayı eski sağlıklı haline kavuşturur. Hastalığın biraz daha ilerlemesiyle bu sefer de önleyiciler devreye girer. Bu yöntemde ilaç tedavisi düzenli bir şekilde gerçekleştirilir ve bunun süresi ilk aşamaya göre biraz daha uzundur. Bundan bir sonraki aşamada ise hastanın nöbetleri sıklaşır ve ilaç tedavisi yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda ilaçlar anında müdahale için kullanılır. Kullanılan bu ilaçlar sayesinde hasta eski haline döner ve normal bir şekilde nefes almaya başlar.