Aile ve Eğitim
EğitimGünümüzde aile ve eğitim seferberliği birçok okulun rehberlik servisi tarafından sıkça ele alınan, günümüzde uzmanlarında çokça dile getirdiği bir konu haline gelmiştir. Eğitimde aile faktörünün etkisi kimi zaman facialara kimi zaman da başarıya sebep olabilmektedir. Genellikle bunu belirleyen ailenin öğrenciye olan yaklaşımı, davranışı ve sergilediği tutumudur. Bu konumuzda aile faktörünün, eğitim gören öğrenciye olan etkisine ve ailelerin nasıl davranması gerektiğine değineceğiz.
Eğitimde Ailenin Faktörü Nedir?
Ailenin öğrencinin eğitimi üzerindeki etkisi oldukça fazladır ve öğrenciyi büyük oranda etkilemektedir. Türkiye’de başta olmak üzere birçok ülkede ailenin davranışları sebebiyle öğrencilerde başarısızlık görülmektedir. Ailelerin baskılı davranışları ve aile içerisindeki huzursuzluk öğrencileri ciddi manada etkileyebilmektedir. Bunun sonucunda ise öğrencinin eğitime olan ilgisi azalabilmekte ve öğrencilerin derslerinde başarılı olamamasına yol açılabilmektedir.
Ailenin eğitimdeki faktörleri sadece bunlarla da sınırlı değildir. Ailenin öğrencin eğitimiyle alakalı olarak gösterdiği ilgisizlik öğrenciyi olumsuz etkilemekte, kişi başarılı olmak adına çok fazla girişimde bulunmamaktadır. Ülkemizde en çok görülen sıkıntılardan bir tanesi de budur. Bu sebeple de aile faktörü öğrencileri olumsuz davranışlara itebilmektedir. Fakat aile faktörü öğrencinin eğitimini her zaman olumsuz etkilememektedir. Aile içerisinde dayanışma ve öğrenciye gösterilen dengeli ilgi sonucunda öğrencilerin zaman zaman başarılı olduğu ve aile içerisindeki doğru iletişimin öğrencide birçok olumlu etkiye sebep olduğu da uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Ailenin Öğrenciye Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?
Ailelerin öğrenciye olan yaklaşımları her zaman dengeli ve pozitif olmalıdır. Aileler öğrencilerin eğitim sürecinde sürekli iç içe olmalı ve öğrenciyi bu süreçte elinden geldiğince yalnız bırakmamalıdır. Öğrenciye derslerinde yardımcı olması gerektiği gibi manevi bakımından öğrencinin psikolojisini takip etmeli ve destek olmalıdır. Öğrenci ile eğitimsel durumu, zorlandığı konular ve bu gibi birçok konu hakkında iletişim halinde olmalıdır. Sadece öğrencilerle iletişime geçmekle kalmayıp, öğrencinin öğretmenleriyle de öğrenci durumu hakkında bilgi almalı ve gerekirse öğrencinin durumuna göre öğretmenlerinden tavsiyeler alınmalıdır. Çocuklarının mutlak başarıyı elde edebilmeleri için aileninde saf bir çaba sarf etmesi gerekmekte ve bu çabasını öğrenciye hissettirmesi gerekmektedir.
Aileler öğrencileri bunaltacak kadarda ilgi göstermemelidir. Özellikle lise çağındaki öğrencilerde bu durum ters tepki verebilir. Bu yüzden de öğrencilerle dengeli bir iletişim kurulup, öğrenciye de uygun şartlar hazırlanmalıdır. Öğrenciyi ders çalışmaya sevk edecek küçük çaplı ödüllendirmeler veya şartlar koyup, öğrenciye moral verilmelidir. Ancak öğrenci sürekli ödüllerle veya şartlandırmalarla kısıtlanmamalıdır. Bu sistemi de dengeli tutmalı ve öğrenciyi sadece ödül için çalışması engellenmelidir. Bunu da ancak ailenin tutumu ve öğrencinin psikolojisi belirleyebilir.
Aile bireyleri kesinlikle çocuklarını emrivaki olarak meslek seçimi yapmamalıdır. Bu konuda öğrencilere baskı yapmak, öğrenciyi huzursuz eder ve çalışma disiplininden alıkoyar. Öğrenciyi meslek seçimi konusunda örnek vermeden bilinçlendirilmesi ve yeteneklerine göre bir mesleği hedeflemesi sağlanmalıdır. Öğrenciler bu şekilde daha başarılı olabileceklerdir.
Aile İle Öğrenci İletişiminin Faydaları
Aile ile öğrencinin iletişim halinde olmasının birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar;
1) Ailesiyle sürekli iletişim halinde olan bir öğrenci başarılarını paylaşacağı bir kitle bulur. Bu kitleden aldığı olumlu tepkiler sonucunda ise daha fazla başarı elde etmek ister. Bu da öğrenciyi mutlak başarıya yönlendirir.
2) Öğrencilerin ailesi ile sürekli iletişim halinde olması, öğrencinin daha sosyal ve açık bir kişiliğe bürünmesini sağlar. Öğrenci dersleri konusunda hiçbir sıkıntı çekmeden sorunlarını ailesine anlatabilir. Bu sayede de öğrenci eksiklerini daha net bir şekilde görebilir ve büyüklerinden tavsiye alarak hatalarını düzeltebilme imkanına kavuşur.
3) Ailesi ile iletişim halinde olan çocuklarda özgüven artar. Bunun yanı sıra öğrencilerde sorumluluk bilinci uyanır ve öğrenciler başarıya ulaşmayı daha çok hedefler.
4) Öğrenciler aileleriyle iletişim kurdukları takdirde hedeflerini daha net belirler. Hedefi olan öğrencilerde ise mutlak başarıya ulaşmanın formülü belirlenebileceğinden, kendilerini bu formüle göre dengelemesi daha kolaydır.
Günümüzde gençlerin en büyük problemi ailelerinden gereken eğitimi alamamaları.