Gelecekte En Fazla İş Yapacak 5 Meslek Dalı
EğitimÜniversiteye gidecek olan gençlerin kafasında sıkça takılan meslek seçimi bolca seçenek ve alternatiflerin olmasıyla içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Günümüzün popüler bölümlerinden olan tıp, dişçilik, mühendislikler, öğretmenlik gibi mesleklere olan rağbet son zamanlarda mezun sayısının artmasıyla azalırken, birçok kişi iyi kazanç ve sağlam bir gelecek için yeni meslek dallarına yatırım yapmayı seçiyor. Birçok uzman tarafından tavsiye edilen, geleceğin en çok iş yapacak meslekleri ülkemizde de açılmaya başlıyor. Bu konumuzda sizler için gelecekte en fazla iş yapacak ve getirisi yüksek olacak meslek dalları hakkında bilgi vereceğiz;
1) Uçak Mühendisliği: Ülkemizde 2 sene öncesine kadar sadece İTÜ ve ODTÜ’de bulunan bu bölüm, günümüz itibariyle 5 ilde (Konya, Gaziantep, Samsun, İstanbul, Ankara) bulunuyor. Bu bölümden mezun olan iki köklü okulun mezunlarından şu anda işsiz kimse bulunmazken, ülkemiz gelişen havacılık faaliyetleri bu sektöre olan ihtiyacın artmasına sebep oluyor. Şu anda çok ciddi miktarda açığın olduğu bu bölüm, uçak yapımı, tasarımı, onarımı ve bakımı gibi birçok alanda hizmet veriyor. Otomotiv firmalarında da çalışabilme yetisine sahip bu bölüm mühendislikler arasında en popüler olmayı başarıyor. Maaşlarının minimum 3500 TL gibi bir rakam oluşu günümüzde bu bölümün popüler meslekler arasına girmesini kolaylaştırırken, gençlerinde ciddi mana ilgi göstermesine yol açıyor.
2) Uzay Mühendisliği: Ülkemizde henüz altyapısı hazır olmayan bu bölüm, yurtdışında oldukça popüler bir bölümdür. Gelecekte çok değer kazanacağı düşünülen bu bölüm ülkemizde sadece İTÜ ve THY kurumunda bulunuyor. Buna ek olarak Samsun ve Gaziantep’te bu bölümler uçak ve uzay olarak iki diploma seçeneği ile sağlanıyor. Bu bölümün mezunları şu anda uçak firmalarında iniş ve kalkış hesaplamaları gibi birçok alanda hizmet verebiliyor.
3) Yazılım Mühendisliği: Günümüz bilgisayar çağı olmaktan çıkıp yazılım çağına girdi. Günümüzde birçok uygulama ve tasarım için yazılım bilgisi gerekirken, günümüzde kendisini geliştiren ve program kullanmayı bilen yazılım mühendisleri çok yüksek meblağlarda kazanç sağlamayı başarmıştır. Bu bölüm devlet ve özel üniversitelerde kısa sürede yaygınlaşırken genellikle batı bölgelerinde hizmet vermeye başlamıştır.
4) Genetik Mühendisliği: Yurt dışında kazancı en yüksek olan bu meslek dalı maalesef ki ülkemizde çok fazla iş bulamıyor. Bilimsel deney ve laboratuvarların ülkemizde az olması bu iş alanını kısıtlarken, gelecekte bu alana ait çalışmaların artacağı, dolayısıyla ülkemizde de bu mesleğin oldukça popüler hale geleceği düşünülüyor. Şu anda bu bölümden mezun olan kişilerin Tubitak, adli tıp, bazı tıp laboratuvarların da çalışabiliyor. Maaşları ise çalıştığı bölüme göre değişiklik gösterebiliyor. Ülkemizde mezun sayısı ise oldukça az.
5) Biyoteknoloji ve Molüküler Biyoloji: Dünyada oldukça yaygın bir çalışma konusu haline gelen moleküler biyoloji ne yazık ki ülkemizde henüz yaygınlaşmayan bir bölüm olduğu için yeterli ilgiyi göremiyor. Genellikle bitki ve hayvan dokuları üzerine çalışmalar yapan bu bölümde genetik mühendisliği ile ortak alanlarda çalışma şansı yakılıyor. Gelecekte çok sayıda gizli bilgiyi bu sektör sayesinde açığa çıkacağı birçok bilim adamı tarafından savunulurken, kısa bir süre sonra bu bölümünde kitlesel hacminin artacağı düşünülüyor.