Seo: Yapılmalı mı, Yaptırılmalı mı?
WebmasterMerhaba, bu yazımızda sizlerle başlıkta belirttiğimiz üzere; Seo işinin yapılacak bir iş mi, yoksa yaptırılacak bir iş mi olduğunu tartışacağız. Seo hangi koşullarda yapılmalı, hangi koşullarda başka bir tarafa yaptırılmalı gibi sorularınıza cevaplar arayacağız. Makalemiz olabildiğince tecrübeye dair temalar içermektedir ve bu sebepten biraz öznel gelebilir, bunu önceden belirtmekte fayda var zira takıldığınız durumlarda bu makalenin akabinde soruları yorum bölümüne yöneltebilirsiniz. Seo’nun yapılış amacını herkesin bildiği malum ancak bir kez daha Seo’nun neden yapılması gerektiğini ve kaç bölüme ayrıldığını bir kez daha açıklamak gerekir düşüncesindeyiz.
Seo, web sitenizin arama motolarında ön sayfalara çıkması için yapageldiğiniz ya da yaptırageldiğiniz çalışma olarak bilinir. Amaç, sitenizin arama motorları sonuçlarında yükselmesi ve siteye giren ziyaretçi sayısının artmasıdır. Bunun akabinde siteniz değerlenir ve siz siteniz üzerinden para kazanmaya yahut reklamlar almaya başlayabilirsiniz. Seo tarafında önemli olan günümüzde yalnızca backlink ya da sosyal medya araçları olmuyor maalesef, bu işin -şimdilik- tekeli olan Google, belli aralıklarla düzenlediği yeni algoritmalarla; yepyeni düzenler ve stratejiler uyguluyor ve web sitesi sahiplerinin de bunlara önem vermesini istiyor. Yani, seo durağan değil; her zaman hareketli olarak yapılacak ve değişken değerlere sahip bir sistem.
Peki hangi koşullarda yapılır SEO?
-
Bu konuda tecrübeli iseniz.
Elbette tecrübe en önemli konulardan biri. Seo konusunda tecrübeli bir bireyseniz ve çok kez site açıp kapattıysanız Seo işini kendi kendinize kavramış olmalısınız ve kendi başınıza bu işi kotarabilirsiniz. Çünkü siz artık hangi konunun ve durumun sitelerinize ya da sitenize iyi geleceğini bilirsiniz ve analizlerinizi bu yönde gerçekleştirirsiniz. Bu sayede hem ekonomik yönden hem de güven sorunundan kurtulur, kendi işinizin adamı olursunuz. Seo konusunda kendinize inanıyorsanız ve yapabileceğinize dair umudunuz var ise; elbette kendi sitenizin Seo işini kendiniz yapabilirsiniz.
-
Web siteniz tecrübenize karşın çok büyük değilse.
Elbette, belli başlı projeler boyunuzu aşabilir ancak risk almakta yarar vardır. Ancak bu riski minimize etmek için bu projeyi başlattıktan sonra Seo işlemlerini kendinizin yapmaması, yararınıza olacaktır. Bundan önce pek çok site için kendi başınıza çalışmış ya da çalıştırdıklarınızın tecrübelerinden yararlanmak istiyor olabilirsiniz ancak unutmayın ki bu büyük bir proje ve sermayenizi harcadı iseniz; riski maksimize değil, minimize etmeniz şarttır. Bu sebepten büyük projelerde olabildiğince temkinli olmanızda yarar vardır ve belki de güvendiğiniz, sizden daha tecrübeli dostlarınızdan bu konuda yardım talep etmelisiniz.
-
Seo konusunda yalnızca teorik bilginiz yoksa.
Elbette, Seo denilen konu herkes tarafından bilinebilir. Link eklemek, sosyal medyada paylaşımlar yapmak, Web 2.0 sitelerini aktif bir biçimde kullanmak… Ancak, bu işin yalnızca teorik tarafıdır. Sadece bunları bilerek Seo işlevini gerçekleştiremezsiniz. Sitenizin dilinden anlamalı ve aynı zamanda Google’ın dilini de iyi süzebilmelisiniz. Bunun için yabancı dilinizin olması koşulu en önemli koşullardan biri belki de; zira Türkiye’de pek az işini hakkı ile yapan Seo uzmanı var ve bunlar da bilgilerini asla paylaşmazlar. Bu sebepten yabancı dildeki Seo bloglarına göz gezdirmeniz uygun olacaktır. Aksi durumlarda web siteniz yakın zamanda size hitsiz ve büyümeden geri dönecektir ve sizin hevesiniz, kursağınızda kalacaktır. Girdiğiniz onca makalenin çöp olmasını istemiyorsanız, teorik bilgiler dahilinde Seo’yu kendiniz yapmayın; yapacağınıza da inanmayın.
-
Sabırlıysanız.
Bu işin anahtarı her zaman sabırdır. Sabrınız varsa, bu işi yukarıdaki maddeler dahilinde kotarabilirsiniz. Ancak sabrınız yoksa yukarıdaki maddeleri harfiyen uygulasanız dahi; başarıya ulaşmanızın mümkünatı yoktur. Pek çok yeni başlayan, tecrübesiz web sitesi sahibi iki haftada bir site açıp kapatır. Bu, elbette yanlış bir tutumdur zira iki haftada yüzlerce hitinin olmasını beklerler. Bunun olabilmesi imkansız iken bir de buna üzülürler, sinirlenirler. Bu, sabırsızlıklarından kaynaklıdır ve bu tür insanlar hiçbir zaman web sitesi işlerinde başarılı olamazlar. Bu işlerin kilit noktası, her zaman sabırdır.
Peki, hangi koşullarda SEO yaptırılmalıdır?
-
Risk aldıysanız.
Risk aldıysanız ve sermaye ile bu işe girdiyseniz, Seo konusundan bi’ haberseniz; bu işi uzmanlarına bırakmakta fayda var. Kaldı ki büyük bir web projesinin yönetimini ve seo işini bir arada siz kendi başınıza yönetemezsiniz. Bu sebepten kurumsal bir seo firması ile görüşebilir ve bu konuda görüşlerini alabilirsiniz. Yok, sadece denemek için bu işe giriyorsanız ve birikmiş tecrübelerinizi siteniz üzerinde deneyecekseniz, yani bu işte risk yoksa; elbette kendi başınıza, tecrübeleriniz dahilinde Seo çalışmanızı yürütebilirsiniz.
-
Kurumsal bir firma ile çalışacaksanız.
Bu belki de işin en önemli kısımlarından biri. Pek çok insan var piyasada Seo işini yürüten. Özellikle webmaster piyasasının pek çok forumunda görebileceğiniz gibi forumların yarıcı “Seo yapıyorum ben, birinsi sayfa, beş günde” diye dolanıyorlar. Kanmayın. Kesinlikle kurumsal bir firma ile, sözleşme dahilinde, faturalar dahilinde iş yapın. Hiçbir şekilde merdiven altı iş yapan “Seo uzman”larına aldanmayın. Hepsinden bahsetmiyoruz, elbette bu işi hakkı ile yapan bireysel insanlar vardır ancak uzun bir araştırma yapmadan hiçbir şekilde, kimse ile çalışmanızı önermiyoruz. Aksi durumda yarı yolda kalabilirsiniz ve en önemlisi sizin değil, değer verdiğiniz projenin yarı yolda bırakılmasıdır. Bunu istemezsiniz. Bu sebepten uzun bir ön araştırmadan sonra Seo çalışmasını yürütebilecek şirketiniz ya da birey ile anlaşın.
Görüşmek üzere.