Vizyonda Bu Hafta (5 Ekim 2015)

Beyaz Perde
vizyonda bu hafta

Merhaba, bu yazımızda 5 Ekim itibarı ile vizyonlarda güncellenmiş filmleri sizlere tanıtmaya ve olabildiğince objektif yorumları aktarmaya gayret edeceğiz. Vizyona bu hafta giren filmler, 2015 yılının açık ara en şanslı sinema haftasında olduğumuzu bize kanıtlar nitelikte; zira 2015 yılı sinema alanında oldukça yavan geçti denebilir. Ekim ayının sinema alanında en zengin ay olduğunu da tarihe not düşmek gerekir diye düşünüyoruz. Özellikle Mad Max ve Ex Machina sonrasında pek de sükse yaratacak tek bir film daha yayınlanmadı. Ancak, bu aydan sonra sinema salonlarının birkaç film ile şenlenebileceğini düşünenlerdeniz. Zira, bu haftadan sonra yine, güzel filmler mevcut. Şimdi dilerseniz 5 Ekim tarihinde vizyonda olan filmlere göz atalım.

Marslı (2015)

Marslı, geçtiğimiz yıllarda kitap olarak yayınlanan ve Goodreads üyeleri tarafından 2015 yılının en iyi romanlarından seçilen bir kitap aslen. Bu kitap, kısa sürede filmleştirildi zira çok bekleyeni olduğu aşikârdı. Konu olarak Mars gezegenine bir görev üzerine iniş yapan tayfa, bir fırtınada mahsur kalıyor ve baş kahramanımız, ekibinden ayrı düşüyor. Fırtına sonrasında tekrar bulunamayan baş kahraman, öldüğü zannedilerek arama bırakılıyor ve macera burada başlıyor. Marslı, yaşadıklarını, hayatta kalma mücadelesini ve azmini bizlere aktarmaya çalışıyor. Yer yer komik, yer yer dramatik olan bu filmin en güzel noktası da bu. Baş kahraman, kendisi ile dalga geçmeyi seven, şahsına münhasır bir adam. Senaryo, klasik bir biçimde bir astronotun hayatta kalma mücadelesinden çok, yaşadıklarını yer yer dram yer yer komedi ile anlatan bir iniş, çıkışa sahip. ve Elbette kitaptan uyarlama olduğundan kesitler oldukça fazla. Yorumlara bakacak olur isek başta sıkıcı olarak başlayan bir film olarak nitelendirilen Marslı’nın IMDB Puanı şimdilik 8,4. Bu da oldukça iyi bir puan. Bakalım önümüzdeki günlerde bu puan düşecek mi, yoksa sükse yaratan film beğenilip puanını arttıracak mı? Ridley Scott’un yönettiği film, kitabın yazarı Andy Weir tarafından yazılsa da aslen senaryo Drew Goddard’a ait denebilir. Kitabın uyarlaması konusunda ne kadar başarılı olduğu muamma olan bu filmin izlenmesi gerektiğini düşünen büyük bir güruh var ve herkes yanılıyor olamaz diye düşünüyor, iyi seyirler diliyoruz.

Bulantı (2015)

Bulantı, Zeki Demirkubuz’un midemizde kramplar yaratacak bir filmi daha belki de. Başrolde bu kez ilginç bir biçimde kendisine yer veren Demirkubuz’un bu filminin de diğerleri kadar başarılı olması bekleniyor. Yıllar içinde kendisini sinema konusunda oldukça iyi bir konuma getiren yönetmen, Bulantı filmindeki oyunculuğu ile de dikkat çekiyor. Özellikle film afişini gördüğünüzde zaten çok şey kafanızda canlanmakta. Bulantı’yı izlemek için hangi sinemaların bu filmi gösterime aldığını internet üzerinden gözlemleyebilirsiniz zira çoğu sinema tiraj, rant ve benzeri sebeplerden bu tür filmleri gösterime almamaktalar. Bu sebepten her sinemada Zeki Demirkubuz filmlerini bulmanız da maalesef pek mümkün olmuyor. Film, sevgilisinin yanında olduğu gecelerden birinde Ahmet adlı karakterin karısını ve küçük kızını trafik kazasında kaybetmesi haberini alması ile başlıyor. Umursamaz bir adam olan karakterimiz, bu olayı da yine umursamasa bile bir süre sonra hayatında önemli değişiklikler meydana geliyor. Hayatında pek çok şeyin değiştiğini gözlemleyebileceğiniz Ahmet’in hikâyesini sinemalarda izleyebilirsiniz. Zeki Demirkubuz’a, Şebnem Hassanisaughi, Öykü Karayel ve Ercan Kesal gibi isimler eşlik ederken filmin “Bulantı” romanından esinlenmediğini de bir dipnot olarak düşmek gerekir. Zira, Zeki Demirkubuz’un pek çok romandan esinlenerek filmlerini vizyona getirdiğini bilmekteyiz ancak bu kez, özellikle isim benzerliğinden uyarlama olduğu sanılan filmin uyarlama olmadığını, kendisi de belirtmekte. Farklı bir film ve Demirkubuz sinematografisi izlemeyi özleyenler, Bulantı, sizler için vizyonda.

Küçük Prens (2015)

Küçük Prens, son yıllarda sükse yapmış çocukluk masallarımızdan biri. Özellikle bu kitaptan, günümüzde çok fazla felsefi yahut edebi anlamlar çıkartılarak pek çok kez hasılat elde etmiş pek çok kişi görmek zor olmasa gerek. Özellikle yayın haklarının serbestiyetinden sonra pek çok yayınevinin pek çok edisyon ile tekrar tekrar bastığı Küçük Prens masalı, elbette vizyona geçtiğimiz günlerde girdi. 2015 yapımı fransız animasyonu Küçük Prens, büyük küçük demeden pek çok seyircisini ağırlayacak. Zira, küçüklerin olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çeken bu animasyonun gösterime girmesini bekleyen pek çok insan mevcuttu. Küçük Prens izle demeden önce, Küçük Prens oku demeyi unutmadan pek çok insanın öncelikle kitabı okuması gerektiğini hatırlatalım. En güzel masallardan daha da güzel olarak nitelendirilen Küçük Prens, günümüzde edebi olarak epey yükseklere çıkartılıyor. Fransız animasyon yapımcısı Mark Osborne tarafından yönetilen bu animasyonun Türkçe seslendirmeleri Ahmet Taşar, Elif Acehan, Hakan Vanlı, Özden Ayyıldız ve Ender Yiğit tarafından yapılmış. Pek çok sinemada henüz gösterime girmeyen filmin şu sıralarda vizyonda olduğunu bilmekte fayda var, tutkunu iseniz, şehrinizdeki sinemalardan toplu talep şeklinde, bu filmin gösterime girmesini talep edebilirsiniz. Modern dünyadaki Küçük Prens’in nasıl olabileceğini görmek isteyenler için harika bir film niteliğinde olan yapıt, 108 dakika ve yorumlar oldukça güzel olduğu yönünde gelişmekte. Siz de bir Küçük Prens hayranıysanız ve çocuklarınıza eğlenceli vakit geçirmek isterseniz; Küçük Prens, sizin için vizyonda.

 

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.