Tercih Aşamasında Üniversite Seçme Kriterleri

Eğitim
tercih_asamasinda_universite_secme

Üniversite tercihleri çok önemli bir olaydır ve ülkemizde bu konuda öğrencilerimiz yeterli bilgiye sahip değildir. Öğrencilerin büyük bir kısmı üniversiteyi aileden uzaklaştığı ve güzel bir şehirde yalnız yaşamaktan ibaret olduğunu düşünerek, yaşayabileceği ve güzel bir mesleği okuyabileceği bir alan olarak görmektedir. Buda yanlış tercihler verilmesini, bölümlere araştırılmadan bilinçsizce giden öğrencilerin artmasına ve pişmanlıkları da beraberinde getirmektedir. Bu konumuzda sizler için tercih aşamasında üniversite seçimi yaparken hangi kriterlere dikkat etmeniz gerektiğine dair bilgi vereceğiz.
1. Üniversite ve bölümlerdeki sıralamalar genellikle şehrin imkanları ile beslediğinden yüksek olur. Bu durumda ise öğrencilerde benim puanım bu şehirdeki üniversiteden çok yüksek o yüzden bu üniversiteyi tercih etmemeliyim kaygısı oluşuyor. Bu çok yanlış bir düşüncedir ve hemen değiştirilmektedir.
2. Seçmek istediğiniz üniversitenin ve bölümünün yaptığı aktiviteler, projeler ve başarıları araştırılmalıdır.
3. Üniversitenin akademik kadrosunun ne kadar tecrübeli ve zengin olduğuna bakılmalıdır.
4. Akademik kadrodaki eğitimcilerin başarıları araştırılmalıdır.
5. Bu bölümden ve üniversiteden mezun olan kişilerle irtibata geçilmeli ve görüşleri alınmalıdır.
6. Bölümün sosyal medya sayfasından gerekli bilgiler edinmeli ve tercih aşamasına kadar birçok bilgi toplanarak karar vermeniz kolaylaştırılmalıdır.
7. Üniversitenin konumu, yaşam standartları, kalitesi ve ortamı da araştırılmaya dahil edilmelidir. Fakat asla baş kriter olmamalıdır. Çünkü sizlerin amacı başarılı bir üniversite eğitimi almaktır.
8. Günümüzde İngilizce eğitimi birçok bölüm için iş arama kriterlerinde vazgeçilmez bir kriter haline gelmiştir. Bu yüzden de gideceğiniz üniversitenin hazırlık programına, İngilizce öğretim seviyelerine de dikkat etmelisiniz. İngilizce eğitimi sağlam olan bir okul sizin gelecekte daha kolay iş bulmanızı sağlayacaktır.
9. Bazı bölümlerde hiç İngilizce eğitim yokken, bazı bölümlerde %30 veya %100 İngilizce bölüm koşulları vardır. Bu yüzden de gideceğiniz üniversite ve bölümün hangi yüzdede eğitim vereceğine dikkat edin. Üniversitede hangi derslerin İngilizce işlendiğini de araştırın.
10. Eğer ki ileride yatay geçişle üniversitenizi değiştirmeyi planlıyorsanız veya üniversitede karşınıza hangi ders alanlarının çıkacağını merak ediyorsanız mutlaka üniversitelerin sitesinden ders programlarını kontrol edin. Yatay geçişte %70’lik benzerlik oranı istenildiğinden ileride geçiş yapmayı planladığınız üniversitenin dersleri ile orantılı olup olmadığına da bakınız.
11. Her üniversitenin kendi içerisinde erasmus ve benzeri yurtdışı programları vardır. Bu programları da mutlaka araştırıp üniversitenin bu imkanlarını değerlendirmeye alın.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.