Neden Joomla, Neden Değil?

Webmaster
Joomla Wallpaper

Konumuzun başlığında aktardığımız gibi, bugün sizlerle Joomla hakkında tek taraflı bir tartışma gerçekleştirerek, neden joomla kullanmanız gerektiğini ve neden kullanmamanız gerektiğini, kısa kısa bilgilerle; çift taraflı yönle anlatmaya gayret edeceğim. Bir nevi, tek taraflı muharebe olacak. Bu sayede siz de tercihlerinize göre kullanabilir ya da kullanmayı reddedebilirsiniz. Tamamı ile size kalmış bir durum olan bu kullanım durumunu ölçebilmeniz için hazırlanmış bu yazı tamamı ile öznel tutumlara dayanmaktadır. Herhangi bir firmayı kötülemek amacı ile açılmadığı gibi herhangi bir yazılımı kötüleme niyeti de yoktur. Amacımız, herkesin objektif olarak görüş sağlaması ve bilgi kirliliği yaratmadan doğru bilgiler akabinde; ihtiyaca uyan içerik yönetim sistemlerinin, seçilmesidir. Öncelikle, Joomla’nın tarihin en iyi içerik yönetim sistemlerinden biri olduğunu belirtmek gerekir. Eskisi kadar olmasa da hâlâ kullanılabilen bu içerik yönetim sisteminin değeri ve yapabildikleri tartışılmaz. E-Ticaret, Kurumsal, Blog, Hayran Sitesi, Portal ve hatta forum bile yapabileceğiniz Joomla içerik yönetim sisteminin sundukları, sınırsız olabiliyor. Zira, modülleri her geçen gün geliştiriliyor ve ihtiyaçlara göre düzenleniyor. Çok yönlü bir içerik yönetim sistemi olduğu aşikâr ve kullanımı da oldukça basit. Özellikle site kurmak için tercih edilen en güzel yöntemlerden biri Joomla olarak biliniyor. Geçmiş zamanda içerik yönetim sistemi olarak derslerde dahi Joomla kullanımının öğretildiğini gayet iyi bilmekteyiz. Peki nasıl yapar bunları Joomla kolay bir şekilde? Elbette modülleri sayesinde. Modüller, Joomla geliştiricileri tarafından geliştirilen betiklerdir ve sizlere ihtiyacınızı verir. Bu sayede admin panelinden kolay bir şekilde sitenizi yönetebilir ve modüllerinizi kurarak ihtiyacınız dahilinde sitenizi oluşturabilirsiniz.

Peki neden eskisi kadar Joomla kullanılmıyor? Joomla kullanılmamasının sebebi nedir?

Aslında sebep gayet açık. Evet, bugün dahi azımsanamayacak sayıda Joomla kullanan güruh var ve bunlar yadsınamaz. Evet, Joomla hâlâ iş görmekte. Ancak, eskisi kadar yoğun kullanılıyor mu sorusunun cevabı kesinlikle “hayır”. Bunun birinci sebebi geliştiricilerin artık WordPress tarafına kaymış olması. Gelen tema ve eklenti modülleri ile her ihtiyaca cevap veren ve kesinlikle daha rahat kurulum ve kullanım sağlayan WordPress, Joomla’nın pabucunu tabiri caiz ise dama atmış durumda. Her geçen gün kullanımı artan WordPress içerik yönetim sisteminin arkasında kesinlikle geliştirici gücü var. ve Bu açık bir şekilde yansımakta zira her ay güncelleme almakta ve geliştirilmeye gün aşırı devam edilmekte. WordPress, gücünü sadece yapımcı eklentilerinden değil -Joomla gibi-, aynı zamanda kendi gelişiminden alıyor yani.

Bir ikinci sebep, elbette Joomla tarafında çok güvenlik zafiyeti bulunması. Özellikle son birkaç yıldır çok fazla görmesek de -zira artık geliştiriciler modül dahi geliştirmiyor çok fazla- eski zamanlarda her modülde bir güvenlik zafiyeti mutlaka bulunmaktaydı ve sistem korsanları bunları sömürmek için hazır vaziyetteydi. Hatta, gün aşırı 0Day siteleri takip ederek zafiyet avlıyor ve bunlardan faydalanıyorlardı. Yayınlanan zafiyet türlerinin çoğu Joomla taraflı zafiyetlerdi ve bu durum Joomla kullanımını epey bir düşürdü. Bugün Exploit-DB sitesine Joomla yazdığınız vakit, belki de on binlerce zafiyet bulabilirsiniz. WordPress tarafında da eklentiler aracılığı ile zafiyetler bulunsa da; bunlar çoğu zaman kritik ancak çok fazla etkisi olmayan zafiyetler olarak biliniyor. WordPress’in ana kodlarındaki zafiyetler ise her ay alınan güncellemelerle muhakkak tespit edilip düzeltiliyor ve bu geliştirmeler güncel olarak “changelog” sayfasında sunuluyor. Joomla tarafında böyle bir şeye maalesef rastlamamaktayız. Modüllerin zafiyetleri, hâlâ bulunabilmekte ve bilgisayar korsanları bunlardan hâlâ yararlanabilmektedir.

Bir üçüncü sebep elbette geliştiricilerin “gelişmesi” denebilir. Artık Joomla gibi eski, tabiri caiz ise antika bir içerik yönetim sistemini kullanmak istemeyen ve bunu “ilkel” bulan bir güruh var karşımızda. Gerek Bootstrap, gerek dillerin ve içerik yönetim sistemlerinin gelişmesi ile geliştiriciler artık işlerini bu taraflarda halletmekteler ve bundan gayet memnunlar. Özellikle WordPress ve Bootstrap’in gelmesi ile bu devirde artık diğer yazılımlara yer vermeyen geliştiriciler mevcut ve bazı kesimler bunu “kolaya kaçma” olarak da görmekteler. Yorumlar ve geliştirmeler sürmeye devam ederken, biz sizlere nasıl rahat ediyorsanız öyle devam etmenizi öneriyoruz. Zira, insanın yaptığı en iyi iş sevdiği tarafta yaptığı iş ya da eylemdir. Ancak, sevdiğim tarafta yapayım derken, “ilkel” kalmamanızı önermek de boynumuzun borcudur diye düşünüyorum. Zira, geliştirmeler aldı başını gidiyor ve geliştiricinin bundan geri kalması demek, hem ekmek teknesinin hem de sevdiği işin “bırakılmak zorunda olması” demektir. Bunu, kimse istemez.

Yazıda olabildiğince açık bir şekilde bir şeyleri aktarmaya çalıştım, gerek tarafsızlık gerek objektiflik ilkesine uyum sağlayabildiğimi düşünüyorum. Özellikle son yıllardaki gelişmeleri göz önünde bulundurarak bir şeyleri yazdım ve bunlarda haklı olduğumu da düşünüyorum. Sizin de haklı ya da haksız yorumlarınız varsa, kendinize dair. Lütfen paylaşın. Soru ve sorunlarınız için tekrar yorum atabilir ya da görüşlerinizi başlık altından paylaşabilirsiniz. Böylece güzel bir tartışma ortamı dahi yaratabiliriz. Blogisma.Com’da bu tür makaleleri bulmaya devam edeceksiniz ve sizler için bizler de araştırmaya devam edeceğiz.

Görüşmek üzere.



Comments

  1. Joomlada template ve eklenti var ama kullanıcılar hep ücretsiz eklenti, ücretsiz geliştirme istiyor. 2005 yılında Joomla ile ilk sitesini açan kişinin sitesi 14 yaşındadır. Sitesinden maddi veya manevi bir şeyler kazanmışsa bir haber temasına 200 TL masraf etmekten kaçmamalıdır. Hem bedava hem de en iyisi olmayacaktır. WordPress sitenin 500. makalede yavaşladığı yerde bedava Joomla 5000 makaleyle ve bir o kadar da resimle hız kesmeden çalışıyor.
    İyi bir Joomla kullanıcısı Joomladan Wordprese değil Drupal’a geçendir. Yani kullanıcı seviyesini aşıp geliştirici adayı olandır.

  2. Evet wordpress çok popüler ilk okul çocukları bile kurumsal siteler yapabiliyor.
    Profesyonel Joomla! cı olarak benim kendi tecrübe ve düşüncem Güvenlik , SEO , Hız ,Geliştirme ve Kullanıcı dostu Arayüzü ile joomla! bir efsane Kimse kusura bakmasın wordpress popüler diye joomla! ya Antika çağın gerisinde kalmış cms sistemi demeye hakkı yok
    Joomla! bitti Tema Yok Eklenti yok Diyenler Bedava Beleş Tema Eklenti bulmaya çalışanlar
    Ücretini ödediğinde sahipolamayacağın tema eklenti yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.