2015 YGS-LYS Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Eğitim
lys-2015-sonuclari-ne-zaman-aciklanacak-lys-sinav-soru-ve-cevaplari

Sınav süreci bitmesiyle birlikte yeni bir tercih dönemine giriyoruz. Bu konuda büyük sıkıntılar çeken ve bilinçli bir şekilde tercih yapamayan yüzlerce öğrencimiz her sene yanlış bir tercih yaparak sene kayıpları yaşama zorunda kalıyor. Bu olumsuz durumları minimum seviyeye çekebilmek adına sizlerin, 2015 YGS-LYS tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar hakkında bilgilendireceğiz. İşte tercih yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar;

  • Tercih şablonunda 30 adet seçenek hakkınız vardır. Bu seçenek hakkınız 5-20-5 taktiği ile doldurmaya özen gösterin. Bu taktiği açacak olursak; 5 tane gelme ihtimali zor olan ancak istediğiniz bölüm veya üniversite, 20 taneyi normal sıralamanızın maksimum 6-7 bin yukarısında yada aşağısında olduğu yerleri tercih ederek doldurun. Herhangi bir sürpriz bir durumla karşılaşmamak adına son 5 tercihinizi ise kesinlikle kazanabileceğinizi düşündüğünüz, sıralaması sizin seviyenizden biraz daha düşük ancak sizin pişman olmadan gideceğiniz yerleri tercih edin.
  • Tercih kılavuzlarında ‘’Bkz.’’ şeklinde  önemli şartlar bulunmaktadır. Her üniversite bu şartlardan bazılarını ön koşul olarak koymaktadır. Bu yüzden de tercih ettiğiniz veya edeceğiniz her üniversitenin şartlarını ÖSYM kılavuzlarından okuyun. Aksi takdirde şartlarını sağlamadığınız bir okulu kazandığınız takdirde hem kayıt olamaz hem de yeniden ek tercihlere katılamazsınız.
  • Üniversite ve bölüm tercihi yaparken seçtiğiniz bölümün geleceğini iyice araştırmalısınız. Mutlaka yapacağınız işin şartları, atamayla alan bir bölüm ise en son kaç kişi atandığı, bu işi yapan kişilerin görüşleri ve bölümün derslerinin ağırlıklarını dikkate almalısınız.
  • Tercih için sizlere verilen süre yaklaşık 15 günlük bir süredir. Bu süre içerisinde detaylı araştırmanızı yapıp, tercihlerinizi yapmalısınız. Tercihlerinizi puan sıralamasına göre yapmak yerine, isteklerinize göre yapmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde istemediğiniz bir yeri kazandığınız anda bundan geri dönüşünüz olmayacaktır.
  • İlk tercihlerde bir yere yerleşememeniz durumunda ek kontenjanla tercih yapabilme şansınız olacaktır. Ancak ek kontenjanla yerleştirmede üniversitelerin bölüm kontenjanları çok azdır. Bunları dikkate alarak tercihlerinizi yapın ve elinizden geldiğince boşta kalmamaya gayret gösterin.
  • Tercih yaparken bu tercihi kaydetmeden önce son halini bir rehberlik öğretmenine yada herhangi bir bilir kişiye onaylatın. Geleceğiniz açısından bu aşama büyük bir önem taşımaktadır.

2015 YGS-LYS Puan Hesaplama Taktikleri

2015 YGS-LYS maratonu geçtiğimiz senelere göre oldukça farklı bir seyir yolu izlerken, puanlardaki ve puanların getirdiği sıralama farkları öğrencilerin doğru puan hesaplama şansını azaltıyor. Birçok öğrenci puan hesaplama işlemini yaparken normal verileri giriyor ve bir sonuç çıkartmaya çalışıyor. Bu konumuzda sizlere doğru bir şekilde puan çıkartımı yapabilmeniz için en doğru taktiği anlatacağız.

Öncelikle YGS sınavındaki puanlarınız geçtiğimiz senelere oranla sıralaması daha düşük seviyelerde çıkıyor. Bu yüzden de öncelikle puan hesaplama işlemini yaparken sıralamanıza göre netler girmeniz gerekiyor. Örneğin bu sene 40 bin olan bir kişinin 360 puanı varsa, geçtiğimiz sene ise 380 puana denk geliyorsa, değerlendirmeyi 380 puan üzerinden yapması gerekir. Bu şekilde doğru sonuca daha fazla yaklaşılmış olur. Çünkü tercih mekanizmasını da o dönemin puanlama sistemine göre yapacağınız için sıralamayı baz almanız sonuçların hükmünü daha etkili kılacaktır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.